Malačka (ČSSD): Na Mikulášské náměstí se vrátí kašna. Stát by měla do konce roku

01.08.2021 19:18

V trojúhelníkovém cípu na Mikulášském náměstí, kde se sbíhají ulice U Branky a Velká Mikulášská zaujme své místo kamenná kašna, jejíž výstavbu zahájí město Znojmo ještě letos.

Malačka (ČSSD): Na Mikulášské náměstí se vrátí kašna. Stát by měla do konce roku
Foto: Facebook
Popisek: Jakub Malačka

Vybrané místo pro vodní prvek není náhodné. Historicky se zde kašna nacházela až do roku 1897. Právě díky její dochované fotografii bylo možné vypracovat poměrně přesný návrh repliky.

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí

„Do stavby investujeme více než 3,5 milionu korun. Schválili jsme již výsledek výběrového řízení a po podpisu smlouvy tak nic nebrání zahájení stavby. Do konce roku bychom již měli mít ve Znojmě další vodní prvek,“ informoval starosta Znojma Jakub Malačka. Stavbu kašny provede Jiří Helma, se sídlem Brněnská 362 z Velkých Němčic.

Kašnu bude tvořit kamenná nádrž ve tvaru osmiúhelníku, přičemž uprostřed bude umístěný kamenný sloup o výšce 1, 85 metru, ze kterého bude vytékat voda. Vnější rozměry kašny jsou pak 3,54 x3,54 metru a výška jejích obvodových stěn je necelý metr. Na kamenné prvky bude použita žula žlutošedé barvy v teplejším odstínu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o novou stavbu kašny a pro její technologii je možné využít stávající šachtu a strojovnu, proběhnou pouze drobné bourací práce a na šachtě budou pouze menší stavební úpravy. Výhodou jsou již vybudované inženýrské sítě, pro zásobování kašny vodou a elektřinou se tak využijí stávající přípojky strojovny.

Se záměrem navrácení kašny na Mikulášské náměstí se veřejnost seznámila na prezentaci, která se konala 20. května přímo na místě. Vedl ji PhDr. Jiří Kacetl, historik, zastupitel a předseda výboru pro územní plánování, strategický rozvoj a nakládání s majetkem města Znojma. Jeho krátké povídání o kašně můžete zhlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky