Malačka (ČSSD): Znojemská radnice staví nové psí výběhy

19.06.2021 22:24

Zničené stromy a popálený trávník od venčení psů. Městská zeleň Znojmo musela v letošním roce pokácet sedm vzrostlých stromů ve Středním parku. Posudek ukázal, že důvodem je kromě sucha i agresivní psí moč.

Malačka (ČSSD): Znojemská radnice staví nové psí výběhy
Foto: Facebook
Popisek: Jakub Malačka

Vedení města se na tento problém zaměřilo a přišlo s řešením. “Nechci být politikem minulosti, který by to řešil zákazem vstupu pejsků do parků. Proto ve snaze udržet zdravou zeleň, a zároveň potěšit pejskaře, jsme vyčlenili dohromady tři místa, kde vzniknou nové psí výběhy,“ přibližuje situaci starosta Jakub Malačka.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13336 lidí

Spousta lidí netuší, že psí moč je vysoce koncentrovaný solný roztok a v kombinaci se suchem je pro rostliny toxický. Každý pes v průměru vyprodukuje ročně 400 litrů moči a 11 kilogramů exkrementů, což vzhledem k počtu hlášených psích mazlíčků znamená pro město Znojmo více než 1 milión litrů moči a 27 tisíc kilogramů exkrementů ročně.

O problematice diskutovali v posledních měsících i členové komise pro životní prostředí pod vedením Otto Boudy. Jako nejúčinnější a jediná trvalá ochrana zeleně před poškozením psí močí je regulace venčení, která jde ruku v ruce se zřizováním alternativních stanovišť pro močení psů – volných výběhů. Znojmo již jeden výběh má. V roce 2018 byl vybudován na ul. Přímětická v části parčíku u Bristolu.

„Ve městě máme hlášeno přes 2400 psů, ve skutečnosti jich tu žije mnohem více. Rozhodli jsme se pro pejskaře vybudovat další tři velké výběhy, a to v Horním a Dolním parku a v příkopu pod Vlkovou věží. Ve všech lokalitách bude hotovo během léta. Chtěl bych majitele pejsků požádat, aby se svými mazlíčky chodili primárně do těchto výběhů. Pokud se postupně zničí pouze tyto části parků, jsme připraveni je opakovaně revitalizovat,“ zdůvodňuje situaci starosta Jakub Malačka.

Jestli by tento krok s aktuálním problémem nepomohl, má město do budoucna pouze dvě varianty.

„Buďto se smířit s tím, že nám postupně budou odcházet stromy v parcích, nebo do nich pejskařům zakázat vstup, jako k tomu přistupují jiná města,“ zdůrazňuje situaci starosta Jakub Malačka.

Na dodržování chování psů ve městě dohlíží strážnici Městské policie Znojmo. Za neuklizení exkrementů po psovi mohou uložit maximální pokuty až do výše 10 000 Kč. Každoročně řeší Městská policie Znojmo stovky přestupků ve spojitosti s porušením veřejného pořádku a znečištěním veřejného prostranství, čehož se dopouští právě i pejskaři. Město bude místa, kde se nové výběhy nacházejí častěji kontrolovat a pravidelně se o ně starat.

„Většina pejskařů se chová uvědoměle a já jim za to děkuji. Těm ostatním bych proto rád připomněl povinnosti mít pejska při pohybu po veřejném prostranství na území města Znojma na vodítku nebo s náhubkem a zároveň jej mít pod přímým vlivem a především si po něm uklízet,“ uzavírá situaci Malačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.