Malačka (ČSSD): Znojmo v loňském roce vysázelo více než 171 tisíc stromů

03.02.2022 7:37 | Tisková zpráva

S výsadbou bude město pokračovat i v letošním roce

Malačka (ČSSD): Znojmo v loňském roce vysázelo více než 171 tisíc stromů
Foto: Facebook
Popisek: Jakub Malačka

Znojmo díky příspěvkovým organizacím Městské lesy a Městská zeleň Znojmo vysázelo v loňském roce více než 171 tisíc stromů. Jednalo se především o listnaté dřeviny, kterým dominoval dub letní. 

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
V letošním roce bude výsadba pokračovat.

„Na zeleni a životním prostředí nám moc záleží. Snažíme se nejen pečovat o lesní plochy, ale také přidávat zeleň do centra města. Díky našim příspěvkovým organizacím má znojemská zeleň precizní péči,“ říká starosta města Znojma Jakub Malačka.

V minulém roce vysázely Městské lesy Znojmo 171 tisíc stromů. Zalesnily tak plochu 19,5 hektaru. Dalších 17 hektarů se podařilo obnovit prostřednictvím přirozeného zmlazení. Některé sazenice byly využity k tzv. vylepšování. „I díky vylepšování vznikají pestré lesy. Vylepšuje se v místech, kde došlo k odumření sazenic dříve vysázených stromků. Většinou se vylepšuje sazenicemi druhů dřevin, které nebyly původně využity. Vzniká tak nepravidelně smíšený les,“ popisuje ředitel Městských lesů Zdeněk Trojan.

Do zalesňování byla zapojena také veřejnost, a to prostřednictvím akce Zalesníme spolu Mramotice, kdy v průběhu šesti hodin na 200 dobrovolníků pomohlo vysázet 11 500 sazenic. Pomohli tak zalesnit poničený les v Mramoticích. „V letošním roce chceme do výsadby veřejnost opět zapojit. Ať už to bude při výsadbě v Městské lesíku, kdy přiloží ruky k dílu děti z místních škol prostřednictvím projektu Školní les, nebo společnou výsadbou při založení zcela nového lesoparku v Příměticích,“ nastiňuje starosta Jakub Malačka.

V loňském roce nezahálela ani Městská zeleň Znojmo, která zajišťuje péči o veřejnou zeleň ve městě Znojmě a přilehlých městských částech. Ta vysázela minulý rok celkem 186 vzrostlých stromů v různých částech města. Jednalo se převážně o náhradní výsadbu, která nahradila již nezdravé stromy, případně o doplnění chybějících stromů ve stávajících stromořadích. Pro letošní rok jsou naplánovány větší výsadby v rámci revitalizace parku Kolonka, doplnění stromořadí na ulici Smetanova a výsadba stromořadí na ulici Dukelských bojovníků.

„I s Městskou zelení plánujeme výsadbu s veřejností. Konkrétně bychom chtěli v letošním roce spustit adopci stromů v parku Kolonka, který v letošním roce projde závěrečnou revitalizací. Vysázeno zde bude 39 vzrostlých stromů. Adopce zde proběhla již v roce 2018 a my s ní chceme pokračovat,“ doplňuje starosta Jakub Malačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…