Malý (Trikolóra): Vypískejme 31. 1. 2021 Vládu alespoň z oken a vyvěsme vlajky

25.01.2021 5:34

Společnost je rozdělena na dva tábory. Jeden protestuje proti stávající izolaci a druhý protestuje proti těm, co odmítají další pokračování lockdownu. Nijak nezlehčuji Covid, ale má to své ale.

Malý (Trikolóra): Vypískejme 31. 1. 2021 Vládu alespoň z oken a vyvěsme vlajky
Foto: archiv M. Malý
Popisek: Mchal Malý

Vláda jednoznačně zaspala, dokonce dvakrát v jednom roce, a to jak na začátku loňského roku, tak v létě téhož roku. Viděli jsme podcenění situace a absolutní nepřipravenost Vlády, pozdní nákup předražených roušek, které se zřejmě kamsi ztratily, že je nedostala ani většina zdravotníků. Stát má přitom ústavní povinnost zajistit ochranu zdraví. Následná opatření Vlády byla doslova ode zdi ke zdi. Vláda selhala jak v zajištění rychlého plošného testování, tak v zajištění dostatečného počtu vakcín.

Testování navíc spadá do tzv. potřebné péče, hrazené ze zdravotního pojištění. Výmluva státu, že něco takového „nemohl čekat“ nemůže v žádném případě obstát. Například epidemie SARS proběhla v roce 2003 a od té doby existuje dostatečné množství poznatků, jak správně na epidemii reagovat, jak připravit zdravotníky, testování, jaká opatření při testování zavádět, jak řešit ekonomiku a další. Vláda přijala opatření pozdě, a navíc mnohá z nich považuji za nesmyslná a protichůdná až absurdní. Na rozdíl od například Maďarska Vláda nenakupuje vakcíny mimo EU, ale slepě se podřizuje Bruselu.

Vláda totálně selhala v ochraně seniorů. Jen za říjen 2020 se koronavirem nakazilo téměř 39 tisíc seniorů starších než 65 let, což představuje skoro 15 procent všech infikovaných. Virolog Libor Grubhoffer pro Český rozhlas uvedl, že antigenní testy proti nejrůznějším chorobám máme k dispozici už desítky let - a kdyby nedošlo k objevu modernější technologie PCR, byly naší hlavní testovací zbraní proti koronaviru. Antigenní testy byly ve verzi pro nový koronavirus k dispozici již na jaře. „U nás v laboratoři jsme na jaře zkoušeli velmi kvalitní tchajwanský test a měli jsme s ním skvělé zkušenosti,“ prohlásil. Proč je Vláda nepoužila?

Některé činnosti jsou povoleny, můžu do MHD, musím do práce, kde jsem v těsném kontaktu s lidmi. Na druhou stranu nemůžu ani na venkovní sportoviště, kde je to riziko přenosu minimální. Řetězce mají otevřeno, malé obchody zavřeli. Desetitisíce lidí ve výrobě a podnicích se stravují v rámci podnikového stravování ve velkých jídelnách, kde je najednou několik set lidí a očividně to vliv na šíření nákazy nemá, ale soukromé restaurace jsou zavřené, stejně tak ostatní služby. Dokázal bych pochopit a akceptovat smysluplná a účinná systémová opatření.

Co ale nechápu, je stávající kočkopes. Vláda mohla buď vše tvrdě zavřít a zásadně ohrozit ekonomiku, nebo vše povolit, nechat mnohé na odpovědnosti lidí, jako to bylo v Německu či Británii. Místo toho vyrobila kočkopsa – zásadním způsobem omezila lidi, ale přitom současně „zlikvidovala“ ekonomiku. Pokud člen Vlády, ministr Zaorálek přizná, že Vláda totálně selhala, nechápu, jak je možné, že z toho Vláda, její premiér a odpovědní ministři nevyvodili osobní odpovědnost. Jak je možné, že po takovém selhání neodstoupil premiér a odpovědní členové Vlády?

Pokud Vláda zásadním způsobem omezila zejména menší a drobné podnikatele, měla se postarat o to, aby měli šanci přežít a následně znovu nastartovat ekonomiku. Nic takového Vláda neudělala. Nechala zejména malé firmy a živnostníky pracující ve službách jejich osudu, stávající pomoc je absolutně nedostatečná.  Vloni na jaře se mi líbilo krásné gesto lidí, kdy z oken tleskali zdravotníkům a vyjádřili jim tak svůj dík a podporu. Podobným způsobem (nikoli potleskem) lze ale vyjádřit i nesouhlas. Jsem demokrat, respektuji výsledek voleb a nejsem zastáncem „vlády ulice, na druhou stranu mají lidé plné právo dát Vládě najevo svoji nespokojenost.

Spousta lidí je na Vládu rozzlobena. Ne každý může přijet do Prahy 31. 1. 2001 na demonstraci na Václavském náměstí, navíc se mnozí bojí nákazy. Tak si myslím, že by bylo dobré, pokud by si nespokojení lidé pořídili píšťalky, našli doma českou vlajku a pokud ji nemají, stačil by bílý kus látky. Já se přidám a navrhuji: vyvěsme v neděli 31.1.2021 z oken státní nebo bílé vlajky a vypískejme Vládu. Podpořme demonstraci na Václavském náměstí. Je třeba dát Vládě jasně najevo, že toho lidé mají už dost! Kdo jste nespokojeni, připojte se a dejte to vědět ZDE.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Michal Malý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.