Mánek (ANO): Desátá Křehká krása v Jablonci bude

23.07.2021 20:33

Intenzivní deště zasáhly Jablonec nad Nisou v noci ze 14. na 15. července. Ve městě spadlo během tří hodin přes 40 litrů vody na metr čtvereční, hladina Lužické Nisy v blízké Proseči se během půl hodiny zvedla na třetí povodňový stupeň.

Mánek (ANO): Desátá Křehká krása v Jablonci bude
Foto: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Popisek: David Mánek

Naprosto devastující byl však noční liják pro výstavní pavilon B jabloneckého Eurocentra, kde se má od 12. srpna konat 10. jubilejní ročník prodejní výstavy skla a bižuterie Křehká krása. Ačkoliv byla situace zpočátku nejistá, v pátek 23. července padlo poslední slovo – výstava se konat bude!

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

„Jsem rád, že vše dobře dopadlo, ačkoliv situace byla zpočátku velmi dramatická. Ve středu 21. července na mimořádném zasedání městské rady jsme objekt Eurocentra projednávali s tím, že zjištění škod a jejich oprava jsou prioritní. Maximální úsilí při odstraňování škod je dáno i blížícím se termínem zahájení desátého jubilejního ročníku přehlídky skla a bižuterie Křehká krása,“ říká náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek. 

Bezprostředně po noční bleskové povodni však byla situace s výstavním pavilonem nejistá. „Plochá střecha nápor deště nevydržela a všemi patry protekla voda. Teklo i ze zásuvek a v nejnižším podlaží bylo po kotníky vody,“ popsal stav budovy po dešti Petr Vobořil, ředitel příspěvkové organizace Kultura Jablonec, která má výstaviště ve své správě. 

Zásah monitoroval krizový štáb a hasiči, protože v elektrické rozvodně začaly hořet jističe. Pavilon B prošel před 15 lety kompletní rekonstrukcí, takže byl v dobrém stavu. Podle Vobořila ale voda zasáhla Klub Na Rampě, který je přímo pod střechou. Postižené jsou tři výstavní sekce pavilonu a také Ekocentrum, jehož provozovatelem je Dům dětí a mládeže Vikýř. Tlak vody poškodil vnitřní svody, voda protekla kompletní elektroinstalací, vzduchotechnikou včetně strojovny, poškozené jsou stropy, podlahy i stěny. 

Rada města na svém mimořádném jednání schválila důležité administrativní podmínky pro bezodkladné zahájení prací na odstranění následků a zprovoznění areálu. Vedení Kultury Jablonec proto okamžitě koordinovalo práce na zprovoznění vysoušečů, výměny vyhořelé části elektroinstalace, odčerpání zaplavené šachty výtahu, včetně vytvoření dalších podmínek pro nástup stavebních profesí. „Zásadní pro nás bylo alespoň částečné zprovoznění elektro instalací, aby mohly naplno běžet vysoušeče. Na stavebních úpravách budeme pracovat do poslední chvíle tak, aby návštěvníci výstavy Křehká krása nebyli ochuzeni o příjemný zážitek. Nicméně je nám jasné, že odstranění části závad bude pokračovat i po skončení výstavy,“ doplňuje Vobořil. 

„Přípravy 10. ročníku výstavy Křehká krása jsou v plném proudu. Kapacitu vystavovatelů máme více než naplněnou a pro návštěvníky máme hned několik lákadel. Tím největším je určitě letošní ambasadorka Křehké krásy, módní návrhářka Beata Rajská, která se zde bude prezentovat nejen svými modely, ale také uspořádá besedu v zasedací síni jablonecké radnice. Výstava představí český bižuterní průmysl v plné kráse a všichni se těšíme na návštěvníky, především na milovnice kvalitní bižuterie,“ konstatuje Pavel Kopáček, předseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie (více o výstavě na www.krehkakrasa.cz).

Prodejní výstava Křehká krása navázala na tradici mezinárodních výstav skla a bižuterie z 60. až 80. let minulého století. V areálu Eurocentra se letos uskuteční její 10. ročník od 12. do 15. srpna. Přehlídka nabídne nejen prezentaci čtyř desítek výrobců, ale například i sklářských škol z Libereckého kraje. Tradiční součástí jsou módní přehlídky nebo tvůrčí dílny pro děti a také pestrý doprovodný program ve venkovním amfiteátru. Spolupořadatelem je Muzeum skla a bižuterie, vstupenka na výstavu platí čtyři dny včetně vstupu do muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…