Mareček (ČSSD): Granty podporují sociální služby

07.10.2014 4:30

Městská část Praha 13 každoročně vyhlašuje několik grantových řízení, ve kterých ze svého rozpočtu rozděluje finanční prostředky především neziskovým organizacím. Jedno z grantových řízení je přímo zaměřené na podporu širokého spektra sociálních služeb.

Mareček (ČSSD): Granty podporují sociální služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka ČSSD

Granty v sociální oblasti jsou nástrojem podpory péče o spoluobčany při řešení problémů spojených s jejich zdravotním stavem nebo sociální situací.

V minulém desetiletí byly sociální služby plánovány metodou komunitního plánování. Od této metody se postupně ustupuje k prostému plánování sociálních služeb. To ale neznamená, že do jejich rozvoje nejsou zapojováni poskytovatelé sociálních služeb a jejich uživatelé. Stejně tak je nutné znát základní demografické údaje a potřeby jednotlivých cílových skupin, například seniorů, zdravotně postižených či lidí tzv. sociálně vyloučených osob.

Finanční prostředky městská část uvolňuje na podporu služeb pro všechny cílové a věkové skupiny od dětí po seniory. Podporovány tak jsou, s ohledem na zákon o sociálních službách, např. osobní asistence, raná péče, odborné sociální poradenství, terénní programy, aktivizační programy pro rodiny s dětmi či seniory, rekondiční pobyty nebo hospicová péče.

Objem finančních prostředků na „sociální granty“ se postupně zvyšuje. V roce 2012 činila celková částka na granty 530 000 Kč, letos bylo rozděleno 900 000 Kč. S narůstajícím počtem obyvatel městské části, s jejich stárnutím a zvyšujícím se povědomím o sociálních službách roste i poptávka, což se projevuje i výrazným nárůstem žádostí o grant. V roce 2014 jich bylo 49, oproti 28 v roce 2010. Podpora jednotlivých poskytovatelů sociálních služeb však neběží pouze prostřednictvím grantového řízení. Klíčové služby pro více klientů jsou podporovány i dalšími finančními příspěvky, dary nebo zvýhodněnými nájmy.

V současnosti v České republice neexistuje jednotný systém pravidel pro grantovou podporu projektů, tato pravidla si stanovuje každá obec samostatně. O udělení grantů rozhoduje tříčlenná Grantová komise, zřizovaná radou městské části. Jednotlivé granty jsou standardně vyúčtovávány a kontrolovány.

Závěrem bych chtěl popřát všem co nejméně starostí, obtíží a životních strastí. A pokud nastanou, tak naopak přeji co nejvíce kvalitních a profesionálních poskytovatelů sociálních služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zelení: Včerejšek byl velmi speciální den

20:03 Zelení: Včerejšek byl velmi speciální den

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na rozhodnutí Ústavního soudu