Mareš (TOP 09): Dnešní doba mi nedělá radost, ale snažím se ji pochopit

17.06.2020 17:50

Projev starosty Červené Vody na akci Milionu chvilek pro demokracii v Žamberku

Mareš (TOP 09): Dnešní doba mi nedělá radost, ale snažím se ji pochopit
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Vážení přátelé, byl jsem požádán o pár slov u příležitosti dnešního setkáni jako starosta i jako člověk, který se dlouho pohyboval mezi zemědělskou odbornou veřejností a politiky.

Dnešní doba mi nedělá radost, ale snažím se jí pochopit. Jsem velmi rád za podobná setkání, která ve společnosti vyvolávají ostražitost, která je dnes velmi potřeba. Myslím, že nám - starostům a občanům velmi pomohlo i to setkání dnešní. Není to totiž poprvé, kdy v předvečer takové akce došlo k přehodnocení názoru pana premiéra a vlády. Jako starostové jsme byli poslední týden ve stávkové pohotovosti, kvůli snaze navýšit deficit obecních rozpočtů ještě víc, než činily ztráty související s nižším výběrem daní. To se naštěstí povedlo vládě vysvětlit a já bych si přál, aby pan premiér začal otáčet i v dalších otázkách.

Současné vedení státu nás totiž tahá dolů v protikorupčních žebříčcích, v lednu a únoru jsme zaznamenali nejhorší ekonomické výsledky, které se nyní úspěšně skryjí pod pětiset miliardový úvěr. Osobně jsem prošel názorovou proměnu na důvody, proč jsme tady. Například před předposledními parlamentními volbami jsem si myslel, že populisté nemají šanci, že si nedokážeme zvolit takové vedení země, ale stalo se to.

Logických argumentů, že jsme na špatné cestě, mám dost, a zkoušel jsem se proto bavit s voliči současné garnitury. Ale je to marné. Logika nepomáhá, vždycky vyhrálo mávnutí rukou, že jsou všichni stejní. Místo přesvědčování pomohly otázky. Zamyšlené pohledy vždycky vyvolávají otázky. Například když není Agrofert pana Babiše, tak čí tedy je? Vzájemné pře a přesvědčování o své pravdě však nepomáhají.  Jen se každý utvrzujeme ve své pravdě a uprostřed obou bublin vznikají tvrdší a tvrdší jádra. Potvrzují mi to sociologické články a jeden mě obzvlášť zaujal, popisoval většinu voličů současné garnitury jako osoby nespokojené, které volí podvědomě a protestně tak, aby uškodilo těm spokojeným. Principiálně proti názoru úspěšného podnikatele a pod. Proto říkám. Bojujme proti současnému stavu tak, že budeme své okolí dělat spokojené, že budeme pomáhat blízkým. Spokojený volič totiž přemýšlí jinak.

Nechci hovořit za program TOP 09 do krajských voleb, protože nekandiduji. V Červené Vodě máme mnoho práce na to, abych se zabýval vyšší politikou. Nicméně jsem hrdý na TOP 09, nebojí se jako jediná strana chránit základní demokratické hodnoty a jako jediná strana se nekompromisně staví proti všem nepravostem ANO.

PETR MAREŠ (TOP 09)  STAROSTA ČERVENÉ VODY

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.