Maříková (SPD): Cejch nájemného vraha Kájínkovi zůstane

23.05.2017 20:37

Dnes byl propuštěn doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek, kterému prezident Miloš Zeman udělil milost.

Maříková (SPD): Cejch nájemného vraha Kájínkovi zůstane
Foto: Facebook Karly Maříkové
Popisek: Karla Maříková

Jiří Kájínek byl doživotně odsouzen 23.června 1998 Krajským soudem v Plzni za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus vraždy, od této chvíle už uplynulo 19 let. Trestného činu vraždy se měl dopustit tím, že zastřelil nejméně 12 výstřely plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše, dále těžce zranil dalšího osobního strážce Vojtěcha Pokoše, který však útok přežil. Vraždu si měl objednat jiný podnikatel.

Případ zahaluje mnoho nejasností a existují pochybnosti o Kájínkově vině. Tři ministři spravedlnosti podali stížnost na chyby při vyšetřování, ale případ přesto nebyl nikdy znovu otevřen. Sám Kájínek žádal o obnovu procesu, ale neúspěšně, on sám nikdy svou vinu nepřiznal. Plzeňská justice, která Kájínka odsoudila má celkově velmi špatnou pověst díky propojení části pedagogů plzeňské právnické fakulty s představiteli policie, advokacie, státní správy a samosprávy. Je ukázkovým příkladem korupce v justici a klientelismu, jak sama uvedla Bezpečnostní informační služba (BIS) ve své výroční zprávě za rok 2010. Snad i proto by si proces zasloužil být obnoven a prošetřen jiným soudem než tím plzeňským.

Prezident Miloš Zeman se o případ Jiřího Kájínka zajímá už od vstupu do své funkce, dokonce požádal tehdejší ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou o přezkoumání Kajínkova procesu tak, že by byl odňat plzeňskému soudu a případu by se ujal soud jiný. Paní ministryně byla mezi tím odvolána a tak k obnově nedošlo. Současný ministr spravedlnosti Rober Pelikán (ANO) měl k obnovení procesu negativní stanovisko. Prezident Miloš Zeman se tak rozhodl udělit Jiřímu Kájínkovi milost. Pravomoc odpouštět a zmírňovat tresty uložené soudem mu dává Ústava. Milost udělená prezidentem má i své podmínky a to, že sedm let se nesmí Jiří Kájínek dopustit žádné trestné činnosti.

Nebude li případ nikdy otevřen a znovu prošetřen jinou jak zkorumpovanou plzeňskou justicí, tak cejch nájemného vraha Jiřímu Kájínkovi zůstane navždy a veřejnost se nikdy nedozví jaká je skutečná pravda a co se stalo v zatáčkách pod plzeňskou věznicí Bory 30.května 1993 kolem 20.00 hodin.

Ať je to jakkoliv, doufejme, že svou šanci na lepší život po 23 letech, které strávil ve vězení využije a vykročil z Rýnovické věznice pravou nohou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…