Marková (KSČM): Čekají nás distanční Velikonoce

03.04.2021 6:32

Letošní březen se stal nejtragičtějším měsícem od počátku pandemie. Nakazilo se 292 100 lidí a zemřelo jich 5779! Průměrný věk těch, kteří zemřeli v souvislosti s covidem-19, je letos o dva roky nižší než u loňských obětí.

Marková (KSČM): Čekají nás distanční Velikonoce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Od prosince se v ČR šíří mnohem nakažlivější britská mutace koronaviru a v současné době už je převažující formou. Podle odborné studie je pravděpodobnost úmrtí při nakažení o 64 % vyšší než původní varianta koronaviru. Navíc vážné průběhy nemoci mají častěji než loni mladší a zdravější lidé.

V prvních měsících epidemie byli častými oběťmi lidé žijící v lůžkových zařízeních sociální péče. Z tohoto důvodu byli zaměstnanci a obyvatelé domovů pro seniory a dalších podobných zařízení spolu se zdravotníky mezi prvními, kdo se mohli nechat začátkem letošního roku očkovat. Dnes jsou naštěstí již díky proočkovanosti téměř plně ochráněni, stejně jako zdravotníci. Oběma dávkami je proočkováno 65 % starších 80 let a přes 40 % starších 70 let. Přibývá také očkovaných chronicky nemocných. K tomu dvě třetiny proočkovaných pedagogů, kteří se chtějí nechat očkovat, je spolu s testováním nadějí pro bezpečné a hlavně dlouhodobé otevření škol.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

I přes přísnější opatření, uzavření okresů a škol, stále přetrvává poměrně vysoký denní přírůstek nakažených. Čísla ale jasně ukazují, že díky těmto nepříjemným a často bohužel ne příliš pochopitelným restrikcím, „došla“ nákaza ze západní části České republiky na Moravu o 30-40 % nižší, než jsme ji zažili v Karlovarském nebo Královéhradeckém kraji.

Je nutné si uvědomit, že z celkového počtu nakažených celá jedna třetina vždy míří do nemocnic. Obsazenost lůžek JIP tak zatím klesá velmi pomalu. Pokud chceme současný trend poklesu udržet a vrátit se postupně k běžnému životu, nezbývá než akceptovat naléhavou výzvu k prožití velikonočních svátků tak trochu „distančně“. Dodržování základních epidemiologických opatření v podobě roušek, mytí rukou a vzdáleností při setkávání je skutečně minimum. Bohužel, přitom nelze ani příliš spoléhat na negativní antigenní test. Ten totiž nedokáže plně odhalit první fázi nákazy. Je přitom prokázáno, že se nejčastěji lidé nakazí přímou konzumací z jedné lahve či jídla, přes povrch, kterého se dotkl infekční člověk a podáním ruky.

Po prodělané infekci covid-19 by měl být člověk před novou nákazou tři měsíce chráněný protilátkami. I přesto se objevují případy, kdy se lidé nakazili opakovaně. Člověk má totiž po prodělání covidu oslabený imunitní systém. Vakcína má obecně zajistit, že nedojde k onemocnění nebo bude mít jen lehký průběh. Na jak dlouho ale imunitu vytvoří, zatím není přesně jasné. Pozitivní zprávou je, že koronavirus podle současných zjištění mutuje pomaleji než chřipka, kterou je třeba každou sezonu přeočkovat. Bohužel se zatím nenaplňuje předpověď ministra zdravotnictví Blatného z 14. prosince 2020, že za půl roku bude covid minulostí. Já jsem přesvědčena, že kýžené „světlo v tunelu“ spatříme už po „distančních“ Velikonocích.

Soňa Marková
stínová ministryně zdravotnictví za KSČM

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.