Marková (KSČM): Cesty k řešení nedostatku lékařů a sester z pohledu KSČM

16.07.2021 4:31 | Komentář

I když je české zdravotnictví podle mezinárodního srovnání na velmi dobré až špičkové úrovni, pacienti opakovaně narážejí na rozpor mezi tím, co garantuje ústava, a faktickou situací v jednotlivých regionech.

Marková (KSČM): Cesty k řešení nedostatku lékařů a sester z pohledu KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Již před pandemií COVID-19 se často nepřiměřeně dlouho čekalo na potřebná vyšetření a plánované operace. Množí se stížnosti na zoufalou nedostupnost především stomatologů, praktických, dětských a ambulantních lékařů i oddalování plánovaných lékařských zákroků. Zároveň přibývá těch, kteří trpí dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem a významně narůstá výskyt chronických onemocnění.

Nedostatek lékařů a sester nemá jednoduché ani rychlé řešení, protože polistopadové vlády nedostatečně reagovaly na stárnutí lékařů, nedostupnost některých zdravotnických profesí na venkově a také na hrozbu zvětšující se potřeby zdravotní péče v souvislosti se stárnutím obyvatelstva. S tím souvisí i dlouhodobé podfinancování systému zdravotnictví. Česká republika se svými aktuálně 8 % HDP stále nedosahuje ani průměru EU – tj. 9 % ve výdajích na zdravotnictví.

KSČM proto považuje za nezbytné systémově nastavit příjmy do veřejného zdravotního pojištění v podobě pravidelného automatického navyšování plateb za státní pojištěnce. Zákonem garantovaná pravidelná valorizace přináší přiměřené, realizovatelné a potřebám odpovídající navyšování zdrojů veřejného zdravotního pojištění.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Samotný dostatek finančních prostředků ale nepomůže k tomu, aby se pacienti dostali včas k potřebné kvalitní zdravotní péči. Je nezbytné klást důraz na respektování životních potřeb pracovníků ve zdravotnictví i na soulad jejich pracovního a rodinného života. Zvýšit význam primární péče, využívat elektronické zdravotnictví a zavádět integrovanou péči. Posílit atraktivitu i prestiž zdravotnických povolání.

Jedním z nejúčinnějších opatření je odstranění mnohatisícových rozdílů mezi platy a mzdami ve fakultních nemocnicích oproti krajským, zvlášť u zdravotních sester. Musí také konečně dojít ke zlepšení chaotického způsobu a k průchodnosti vzdělávání zdravotnických pracovníků. Větší zájem o práci v regionech přinese i sdružený systém stipendií a cílených příspěvků z ministerstva zdravotnictví, od zdravotních pojišťoven, krajů a obcí.

Je třeba vyslyšet dlouhodobé volání vysoce kvalifikovaných sester po posílení svého postavení v systému a zvýšení kompetencí. Důležité je postupné navýšení počtu míst na lékařských fakultách a ve zdravotnických školách s tím, že je nutné řešit i narůstající nedostatek vyučujících na těchto školách.

Snižování a zjednodušení administrativní zátěže nesmí zůstat jen na papíře. V případě akutního a zdraví ohrožujícího nedostatku zdravotnických pracovníků by ministerstvu zdravotnictví a krajům mělo být legislativně umožněno dočasné zřízení mobilních ordinací a zavést povinnost lékařů poskytnout zdravotní péči v regionu na nezbytně nutnou dobu.

Soňa Marková
stínová ministryně zdravotnictví za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…