Martínek (Piráti): Rizikové korporátní dluhopisy jsou časovanou bombou

18.02.2020 16:30

Jako poslanec Pirátů a člen rozpočtového výboru jsem interpeloval ministryni financí Alenu Schillerovou ve věci regulace a rizik podnikových dluhopisů.

Martínek (Piráti): Rizikové korporátní dluhopisy jsou časovanou bombou
Foto: archiv T. Martínek
Popisek: poslanec Pirátské strany za Liberecký kraj Tomáš Martínek

Poslední dobou se stále častěji na internetu objevují nabídky korporátních dluhopisů, které se sice pro potenciální investory mohou jevit jako výhodné, ale nesou s sebou značná rizika. Pokud člověk zadá do internetového vyhledávače “dluhopisy s vysokými výnosy”, nalezne nabídky investic, které slibují investici do dluhopisu s výnosem až 14 procent. Ostatní atraktivně vypadající nabídky lákají investory na atraktivní úrokovou  míru - běžně od 7 do 9 procent. 

 

Výši procentních výnosů investice však odpovídá její samotná rizikovost. Příkladem může být online prodejce Zoot, který přestal platit své závazky a držitelům dluhopisů tak reálně hrozí, že nazpět získají asi jen desetinu z celkových 239 mil Kč. Problematika nabízení rizikových dluhopisů spočívá v tom, že malí investoři se často nedostanou k dluhopisům velkých společností (ČEZ, České dráhy) a proto hledají možnost investovat do dluhopisů jinde. Na to reagují weby, které zajímavě úročené dluhopisy menších či začínajících firem nabízejí. 

Web Rizikovedluhopisy.cz upozorňuje, že exploze rizikových firemních dluhopisu je způsobena uvolněním regulace Českou národní bankou a Ministerstvem financí v roce 2012, kdy např. vypadla povinnost nechat si u ČNB schvalovat emisní podmínky. Běžní občané jsou tak v mnoha případech ohroženi agresivním marketingem společností. Za jejich investici, která mnohdy představuje jejich celoživotní úspory) jsou jim slibovány vysoké zisky. Oslovování těchto malých potenciálních investorů probíhá e-mailem, telefonem na osobní číslo, reklamami na internetu či přes finanční poradce, kteří z uzavřených smluv mají provize. 

Výše popsané představuje dle některých časovanou bombu, která může v budoucnu způsobit mnoho problémů. Ministryně jsem se proto dotázal, zda problematiku řeší a jaké kroky podnikne, aby malé investory ochránila. Interpelace včetně odpovědi je dostupná zde.

Tomáš Martínek

Ing. Tomáš Martínek

  • Piráti
  • Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…