Martinů (ODS): Stojíme před obrovskou výzvou

14.06.2018 17:53

První článek starosty města Poličky na téma sucho, který vyšel v měsíčníků Jitřenka v r. 2015

Martinů (ODS): Stojíme před obrovskou výzvou
Foto: archiv starosty
Popisek: Jaroslav Martinů (ODS)

Milí spoluobčané, vážení přátelé,

cítím velkou potřebu se s Vámi podělit o mé obavy a zároveň i názor na současné obrovské sucho, které osobně hodnotím jako největší, které jsem ve svém životě doposud zažil.

Musím se přiznat, že mi v současné době nedělá nic větší starosti než následky tohoto dlouhého období bez vydatného deště a to nemyslím pouze z pozice rybáře.

Podle mého životního pozorování se domnívám, že dnešní novodobá sucha jsou daleko nebezpečnější než ta minulá. Z historie je zřejmé, že suchá období zde vždy byla. Nicméně krajina z hlediska nasákavosti nebyla nikdy tak zničená, jako je dnes.

Důvody vidím převážně ve dvou zásadních skutečnostech. Za prvé jsme již cca 10 % území naší planety zastavěli betonem a asfaltem. Dalším důvodem, dle mého názoru, je dnešní intenzivní zemědělská výroba a její následky. Je prokazatelně dokázané, že většina rozorané půdy a její následná zhutnělost z důvodu pojezdu těžké zemědělské techniky má za následek nejen obrovskou erozi nejcennějších organických složek půdy, ale především nepropustnost horní vrstvy. Toto vše má a nadále bude mít katastrofální dopady, které se budou každým rokem prohlubovat.

Výsledkem bude, že až zaprší, tak většina vody rychle odteče a možná způsobí i povodňové škody. Dříve, myslím před desetiletími a spíše staletími, když skončilo období sucha a napršelo, tak voda zůstala v močálech a mokřinách a měla celé roky na to, aby se pomalu vsákla do podzemních prostor.

Toto již po mnoha desetiletí ustává a jeden z mnoha velkých důkazů je skutečnost, že v některých krápníkových jeskyních ustává kapání minerální vody. Je jisté, že toto není v současných lidských silách jednoduché zastavit a že se vše bude bohužel pouze zhoršovat.

Je politováníhodné, jak jsou naše lidské snahy omezené a mnohdy i doslova hloupé. Poslední desetiletí jsme z různých důvodů vynaložili nezměrné finanční prostředky na odvádění vody ze zemědělské půdy, narovnávání vodních toků a mnoho dalších zbytečných a nákladných hloupostí. Dnes stojíme před obrovskou výzvou, jak toto vše rozumně napravit.

Musím napsat, že jsem rád, že konečně i vláda naší země dospěla k poznání, že máme na krku obrovský problém, který je nejvyšší čas řešit.

Přátelé, nerad píši pesimisticky, ale opakuji, situaci považuji za velmi vážnou a není chvíle, abych nad tím nepřemýšlel.

Děkuji za přečtení a obecné zamyšlení nad zranitelností naší civilizace.

Jaroslav Martinů
starosta města

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce