Mašek (ANO): 5K poslanci poslali signál, že o záchranáře nemají zájem

09.07.2022 10:53 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zamítnutí projednání zákona o sociálním zajištění záchranářů poslanci vládní pětikoalice

Mašek (ANO): 5K poslanci poslali signál, že o záchranáře nemají zájem
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

5K včera zazdila projednávání PN důchodového zákona, který měl opravit chybu v zákonu o dřívějším odchodu do důchodu záchranářů. Ministr Jurečka na jednání chyběl - NEPOCHOPITELNÉ! Na galerii ve sněmovně přijeli zdravotničtí a horští záchranáři z celé republiky a byli svědky velké 5K ostudy v přímém přenosu.

5K svou silou 108 hlasů nepřipustila projednání zákona, který krom jiného řeší problematiku sociálního zajištění záchranářů a použila směšné výmluvy typu, že není přítomen rezortní ministr (sněmovní tisk byl v programu schůze a zastupování ministrů si přitom sami prosadili již dříve), lživé údaje, že v zákoně jsou chyby (přitom zákon byl projednán garančním sociálním výborem s účastí vládních i ministerských legislativců bez připomínek).

Před záchranáři, kterým se děkovalo v Covidu, při povodních, likvidaci následků tornáda a vichřic, ale každý den při nehodách, požárech srdečních zástavách, 5K poslanci poslali signál, že o ně nemají zájem.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Nakonec pod tlakem opozice schválili pevné zařazení bodu na středu 13. 7. v 9 hodin. Záchranáři se dostaví znovu, aby na vlastní oči viděli, jak se poslanci zachovají. Jde přitom o opravu vad zákona, který stejní poslanci schválili vloni v srpnu a platí od 1.1. 2023. Jde o úpravy, které umožní aplikaci platného zákona v praxi.

Čekají na něj desítky záchranářů a členů IZS, kteří z fyzických a psychických důvodů ztratili schopnost bezpečně vykonávat svou náročnou profesi. Jsou připraveny dva pozměňovací návrhy - jeden řeší členy všech základních složek IZS a druhý je užší, a týká se zdravotnických a horských záchranářů.

Tak 5K kolegové, dnes z vaší strany velká ostuda, jsme na vás zvědaví za týden.

Tisková konference se záchranáři zřejmě bude provládními médii profiltrována, takže alespoň sněmovní záznam najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…