Mašek (ANO): Čekací doba je pro pacienty často rozhodující

12.01.2023 11:33

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2023 – reakce na odpověď ministra Válka k čekacím dobám na výkony v zdravotnictví

Mašek (ANO): Čekací doba je pro pacienty často rozhodující
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, vážený pane ministře.

Já jsem se teda hlásil ještě před druhým příspěvkem pana kolegy Farhana, tak se budu trošku opakovat. Pane ministře, přijde mně neuvěřitelné, že písemně odpovíte za ministerstvo, že čas, respektive termíny do vyšetření nebo do léčby vás nezajímaly, nebo ministerstvo v minulosti nezajímaly ty čekací doby, v současnosti nezajímají a ani se jimi do budoucna nehodláte zabývat. Dneska jste odpověděl už pod tíhou toho, co řekl Kamal Farhan, prostřednictvím předsedající, trošku jinak. Už jste to upravil, modifikoval.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Vy odpovídáte poměrně rozvláčně na jednoduché otázky, ale já se na vás musím obrátit v tom, že ta čekací doba je pro pacienty často rozhodující a mohou také vypadnout z tak zvaného terapeutického okna, což vy víte. A ta léčba může přijít pozdě. A vy jste ministr, který si nechal v rozpočtu vzít 14 miliard na zdravotní péči.

Samozřejmě vy to shodíte na zdravotní pojišťovny. Zdravotní pojišťovny si ty frekvence sice hlídají, ale zároveň jsou to plátci toho zdravotního pojištění, takže oni to vyváží. Ale to, že ta jednotlivá zdravotnická zařízení mohou ty termíny posunovat, prodlužovat, to se děje.

Já z pozice praktického lékaře vím, jaké jsou termíny na jednotlivá diagnostická vyšetření, respektive, jaké jsou čekací doby na operace. A ty se nezkracují. A ono to s těmi financemi do zdravotnictví skutečně souvisí. My jsme na to upozorňovali. Za naší vlády šlo do zdravotnictví o více než 100 miliard v průběhu čtyř let navíc, do zdravotního pojištění. My jsme upozorňovali na to, že ty peníze tam mohou chybět.

Mě naprosto děsí situace, že ministerstvo vlastně ani ty zásadní parametry, kterými by mohl ministr nové vlády argumentovat, že se tomu tak neděje, tak to nesleduje.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce