Masopust (SPO): S Milošem Zemanem ve Vietnamu a Kazachstánu

24.06.2017 9:21

Po vydařené podnikatelské misi v Číně jsem se v prvním červnovém týdnu zúčastnil i podnikatelské mise spojené s cestou prezidenta Miloše Zemana do Vietnamu a také Kazachstánu.

Masopust (SPO): S Milošem Zemanem ve Vietnamu a Kazachstánu
Foto: Archiv Jaroslava Masopusta
Popisek: Jaroslav Masopust, předseda krajské organizace Strany Práv Občanů Liberecký kraj

Po vydařené podnikatelské misi v Číně jsem se v prvním červnovém týdnu zúčastnil i podnikatelské mise spojené s cestou prezidenta Miloše Zemana do Vietnamu a také Kazachstánu.

Cesta do Vietnamu byla dlouhá. Měli jsme mezipřistání v Dillí, kde nás uvítal náš velvyslanec. Uvítání bylo srdečné a plné optimismu. Už tam jsme se také setkali s horkem, které nás pak provázelo po celou cestu.

Srovnám-li to s předchozí cestou do Číny, pak ve Vietnamu bylo tamní počasí ještě náročnější pro všechny účastníky cesty. Teploty blízko 35 stupňům a všudypřítomné vlhko. Přece jen blízkost tropů byla znát.

Vietnam je zemí, která se rychle rozvíjí, ovšem čínských temp a především úrovně ještě ani zdaleka nedosahuje. Jestliže Čína svoji cestu k prosperitě začala koncem 70. let, pak Vietnam v té době udělal teprve první krůčky k překonání následků americké agrese. V té době to byla válkou zničená země, která těžce hledala cestu z válečné ekonomiky. V neposlední řadě i proto, že na rozdíl od Číny, Vietnam neměl takový přísun zahraničního kapitálu, jakého jsme byli svědky v Číně. Přece jen čínský trh s miliardou spotřebitelů je mimořádně atraktivní, navíc blízko hlavnímu odbytišti v USA atd.

Na druhé straně přijeli jsme do země, kde i ministři umějí česky a naše země zde má velmi dobrý zvuk. Už to nám vytvářelo prostor pro navazování obchodních kontaktů, protože bylo na co navazovat. Toho také využil Miloš Zeman, když zahajoval podnikatelské fórum, kde připomněl úspěchy a také píli vietnamské komunity, která podniká u nás doma.

Velmi se mi líbil postřeh Miloše Zemana, že Vietnam prochází – když jsme pozorovali dopravní ruch na hanojských ulicích – stadiem skútrů. Vzpomněl si, že když Vietnam navštívil ještě jako předseda vlády, že tehdy v hanojských ulicích dominovala jízdní kola. Jak řekl, před stadiem automobilů by rád varoval, protože to by užší hanojské ulice byly určitě neprůjezdné.

Hanoj na mě působila jako velmi upravené, čisté město. Přece jen je ve městě vidět trochu jiný styl podnikání – v přízemí najdeme nejrůznější dílny či krámky a v patře nad tím žije rodina, která provozuje tuto živnost. Známe to nakonec i z jiných míst Orientu. Nicméně snaha vyrobit, prodat, chovat se slušně k zákazníkům byla vidět na každém kroku.

Navštívili jsme také českou hospodu Hoa Vien, kterou tam zřídil místní podnikatel a kde si lze dopřát nejen české pivo, ale i české jídlo. Ostrůvek, kde se člověk může cítit skoro jako u nás doma.

Z Hanoje část naší delegace odjela do Ho Či Minova města, kde jsme strávili jeden den na Česko–vietnamském podnikatelském fóru a kde následovala B2B jednání.

I zde bylo pro nás připraveno výborné podnikatelské prostředí. Prezident s námi do Ho Či Minova města nejel, neboť měl před sebou další náročný program v Kazachstánu.

Jen pro ilustraci – v devět ráno se Miloš Zeman setkal s kyrgyzským prezidentem, o hodinu později s hostitelem - prezidentem Kazachstánu Nazarbajevem a o další hodinu později už otevíral český pavilon na výstavě EXPO 2017 v Astaně. Mezitím ještě dal interview kazašské státní televizi, kde opět vyzdvihl prospěšnost ekonomické spolupráce obou našich zemí.

Naše podnikatelská delegace se po příletu do hlavního města Kazachstánu, Astany, zúčastnila pracovní večeře u příležitosti zahájení výstavy EXPO 2017. Jednalo se především o možnostech spolupráce s rozvíjející se kazašskou ekonomikou a navázání dalších obchodních vztahů.

Rovněž jsme se zúčastnili otevření českého pavilónu EXPO 2017, nahlédli jsme do několika pavilónů různých zemí a pak již následoval odlet domů do Prahy.

Pro všechny z nás to byl mimořádně náročný program a Miloš Zeman ho absolvoval na výbornou. To hlavní, otevřít dveře pro české podnikatele, splnil beze zbytku. Bude jen na nás podnikatelích, jak toho dokážeme využít.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7