Matějka (SNČR): Děkuji za fantastickou příležitost zažít upřímnou solidaritu v této zemi

30.03.2020 14:42

Koronavirus přinesl strach, zmar, nenávist i kýbly žluče. Přinesl ale také očekávání, naději, víru a nové příležitosti. A hlavně přinesl upřímnou a dobrovolnou solidaritu, jaká tu nebyla desítky let. Nevěřil bych, že to zažiju.

Matějka (SNČR): Děkuji za fantastickou příležitost zažít upřímnou solidaritu v této zemi
Foto: archiv F. Matějka
Popisek: František Matějka, předseda Strany nezávislosti ČR

Nemíním přikládat pod kotel k variacím na téma „kde jsou ty roušky“ jen proto, že teď jde v záři reflektorů kopat do jiných. Mediální prostor je zahlcen. A téměř všude je negace. Na pandemii nemohla být a také zjevně nebyla připravena žádná politická reprezentace na světě. Současná vláda mi krajně nevyhovuje, protože je na hony vzdálena heslu „žít a nechat žít“. Pandemii bych ale nepřál žádné vládě bez rozdílu jejího složení. Z pozice státníků by teď měly všechny chyby a přešlapy sloužit jako velká škola a poučení pro budoucnost této země. Kéž bychom tu měli v tomto ohledu méně politiků a více státníků. A kéž by svoji energii dávali směrem dopředu, protože tam bude po krizi potřeba, než na měření si přirození a honění si bodů při každodenní soutěži o nejtvrdší kritiku a následný potlesk svých fanoušků.

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí

Naštěstí zákon o zachování energie funguje skvěle a svět zůstává v rovnováze. Na straně jedné energie negativní je vyvažována energií z pozitivních věcí. A tak zatímco se nahoře před mikrofony a kamerami perou politici s mandátem mezi sebou a střílí po sobě skoro ostrými, tam dole roste, kvete a rodí se něco neskutečného. Miliony lidí táhnou za jeden provaz. Jsou jim ukradené postoje těch nahoře a když vidí, že něco nejde, nebo to nemají, zařídí si to sami.

Vidím kolem sebe něco, o čem jsem si už nemyslel, že mi Život umožní zažít. Solidaritu. Ne tu tak zvanou „povinně sdílenou“, kterou se nám rozhodlo pár panáků vnutit jako řešení jejich od základu chybných předchozích rozhodnutí. Solidaritu přirozenou, u které nikdo nečeká na PR články o tom, jak je dobrý. Solidaritu bez kamer. Solidaritu, od které nikdo neočekává, že mu bude něčím vrácena. Do háje jo, lidé šijí třeba obyčejné roušky. To není hanba nebo projev slabosti. V tom je neuvěřitelná síla. Jiní vaří kávu, čaj nebo jídlo pro členy integrovaného záchranného systému. Na sbírkové účty posílají lidé i společnosti peníze na vybavení. Firmy přicházejí s nápady, inovacemi a změnou výroby. Lidé venku jsou k sobě přívětivější a milejší. Sousedé zjišťují, že ten druhý zase není až takový poděs. Společnost si začíná více vážit učitelů, zdravotníků, policistů, hasičů a vojáků. Krize nám umožnila vidět věci, které jsme před tím neviděli.

S oblibou říkávám, že všechno je, jak má být, jenom třeba někdy v tu chvíli nevíme proč. S velkou mírou pokory a respektu, skoro až s úžasem, kterého si jako pragmatik a realista v životě vědomě příliš nedopřávám, abych nebyl zklamán a mohl řešit věci bez emocí, tentokrát smekám v předklonu. Vážení, tohle je Česká republika. Tady žijí lidé, kteří když jde do tuhého, přežijí lépe než ostatní, a to bez rozdílu toho, kdo je nahoře. Děkuji za příležitost zažít fantastickou solidaritu v této zemi, ať už jejím spouštěčem bylo cokoliv. Až tahle krize skončí, zase se z toho dostaneme. Důkazy mimořádných schopností vidíme už teď všude kolem sebe. Lidé a firmy v České republice dokáží neuvěřitelné věci a to často navzdory těm, kteří jsou zrovna ve vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…