Matějů (KDU-ČSL): Hledám prezidenta pro všední den

29.03.2017 18:30

Miloš Zeman oznámil, že v lednu 2018 bude znovu kandidovat na prezidenta České republiky. A nastal čas hledání alternativy: mladší, fyzicky zdatnější, méně holdující alkoholu, inteligentnější, pravdomluvnější, méně obhroublé, méně egoistické, méně intrikující, bez podivných postav ve svém okolí.

Matějů (KDU-ČSL): Hledám prezidenta pro všední den
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Zatím taková alternativa není. Možná je to tím, že hledáme minimálně nového Havla nebo dokonce Masaryka. Přesněji hledáme mýtický obraz obou velikých českých a československých prezidentů.

Velké postavy se obvykle objevují ve zlomových dějinných chvílích. Pakliže momentálně takové osobnosti chybí, klíčové historické události nás patrně nečekají.  Jenže s tím se asi my Češi nedokážeme smířit. To je pro nás příliš obyčejné! Náš problém je v tom, že do prezidenta si projektujeme krále, když už tedy sedí na Hradě.

Asi i proto padají vážně míněné návrhy na kandidáty zcela mimo dosavadní politický život. A jejich šance jsou poměřovány pouze jejich mediální známostí a mediálním obrazem. Čím dále od politiky, tím lépe. To už je vůbec kombinace průšvihů: hledá se polobůh a nepolitik.

Já hledám prezidenta pro všední den. Mým favoritem bude ten kandidát, který prezidentství odmýtizuje a zcivilní. Chci prezidenta takříkajíc z oboru, spíše notáře než stařičkého mocnáře. Občas se říká, že máme příliš mnoho poslanců, senátorů, hejtmanů a starostů. Tak toho využijme. Věřím, že mezi nimi je osobnost, která dokáže kompetentně vykonávat prezidentský úřad coby reprezentanta státu navenek a moderátora politického života uvnitř státu.

Pokud nezačne většina společnosti chápat roli prezidenta především jako úřad, jsme na nejkratší cestě k znovuzvolení Miloše Zemana nebo jiné lehce deviantní postavy.

Jan Matějů, Pelhřimov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.