Metnar (ANO): Jakákoli dezinformace může poškodit důvěryhodnost České republiky

16.11.2022 20:15

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 – návrh na zařazení zařazení bodu Informace vlády o událostech v Polsku

Metnar (ANO): Jakákoli dezinformace může poškodit důvěryhodnost České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar

Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády,

rád bych vás v souvislosti se včerejšími velmi tragickými, ale také velice závažnými událostmi v Polsku požádal o zařazení bodu Informace vlády o událostech v Polsku a související strategická komunikace vládních činitelů. Z informací, které máme z médií, ale vlastně i podle všech oficiálních informací, které jsem zjišťoval, to vypadá, že vyšetřování zatím stále probíhá. A toho jsem si vědom. Ale soudě podle vyjádření členů vlády, především paní ministryně Černochové, pana ministra zahraničí Lipavského, který tedy svůj tweet později smazal, ale i dalších představitelů vaší koalice, to vypadá, jako byste měli informací více. A hlavně zcela jiné než teď zaznívají ve veřejném prostoru.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Rád bych poprosil tedy ministry, aby nám tyto informace sdělili nebo aby ty své výroky vysvětlili. Prosím pěkně, já žádné závěry nedělám. Důsledek totiž je vždy stejný, a to jsou dva mrtví obyvatelé Polska, ale zároveň bych očekával od naší vlády plně profesionální a zodpovědný přístup. Jde totiž o velmi mimořádnou situaci, kde zejména od těch oficiálních míst je nutné, aby zaznívaly pouze oficiální a hlavně ověřené informace, které jsou v souladu s informacemi, které poskytují naši alianční partneři.

Jakkoliv vypuštěná dezinformace může naopak nahrávat ruské propagandě a může poškodit renomé a důvěryhodnost České republiky v očích zahraniční partnerů. Vaše vláda hovořila přece o strategické komunikaci a pokud opravdu nemáte více informací, které by vaše včerejší výroky podložily, tak to považuji za mimořádně nezodpovědné a hlavně nebezpečné. Na závěr mi také dovolte odsoudit včerejší bombardování ukrajinského území.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.