Michal Hašek (ČSSD): Jižní Morava by měla být zase průkopníkem ve zdravotnictví, ne pouhým divákem

11.12.2020 16:30

Jihomoravské a brněnské zdravotnictví je palčivé téma řadu let. Lidi zajímá jediné - aby fungovalo tak, že dostanou kvalitní a dostupnou péči a pomoc, pokud ji potřebují. Neřeší cedulku s nápisem, zda je zřizovatelem stát, kraj, město nebo někdo jiný.

Michal Hašek (ČSSD): Jižní Morava by měla být zase průkopníkem ve zdravotnictví, ne pouhým divákem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek, bývalý jihomoravský hejtman a exšéf Asociace krajů ČR

V Brně funguje složitý moloch státem zřizovaných dvou fakultek (Bohunice, Sv.Anna), Psychiatrická nemocnice, Vojenská nemocnice, městem zřízená Úrazovka, od řádu Milosrdných bratří pronajatá nemocnice a také soukromé subjekty - např. Surgal. Záchranka je zřízená krajem a vyjíždí ze tří základen rozmístěných v Brně. K tomu samozřejmě akademický rozměr brněnské medicíny vázaný na Lékařskou fakultu MU a také na dynamicky se rozvíjející vědu a výzkum. A potom takové zvláštnosti jako CKTCH (takový brněnský kardiologický IKEM) nebo ICRC.
 
Jako poslanec jsem předložením a prosazením speciálního zákona v roce 2008 s kolegy zachránil Úrazovku před zrušením a možnou privatizací, jako hejtman jsem se snažil o koordinaci prostřednictvím poradního sboru, kde kolem třicítky špičkových odborníků ze všech oborů definovalo v těchto oborech péči o pacienty a spolupráci nemocnic a zřizovatelů. Jako jediný region v ČR jsme tehdy dosáhli dohody o podobě akutní lůžkové péče definované dohodou tady v Brně, kterou akceptovalo jak Ministerstvo zdravotnictví, tak tehdy zdravotní pojišťovny. Podobnou snahu jsme měli i u následné péče.
 
 
Proč to píšu? Na dnešním jednání budu držet palce hejtmanu Grolichovi i primátorce Vaňkové, aby seděli u stolu s ministrem zdravotnictví jako kdysi já, v postavení partnerů a důležitých spoluhráčů při tvorbě nové podoby krajského i městského lůžkového zdravotnictví (myšleno teritoriálně ne zřizovatelsky). 
 
Kraj i město by měli trvat také na dohodě s Masarykovou univerzitou a na zapojení zdravotních pojišťoven, které jsou ze zákona dnes odpovědné za tvorbu sítě zdravotnických poskytovatelů tím, že s nimi uzavírají smlouvy a určují jejich podmínky. 
 
Mějme opět ambici být průkopníkem jako v letech 2008-16, ne jenom divákem hry, kterou chce hrát s pacienty, zdravotníky a možná i se stále lákavým a lukrativním miliardovým majetkem někdo jiný a odjinud.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…