Michálek (Piráti): Aby politici nesměli vlastnit média

19.05.2023 12:04

Projev na mimořádné 66. schůzi Poslanecké sněmovny 19. května 2023 k opatření proti koncentraci ekonomického, politického a mediálního vlivu.

Michálek (Piráti): Aby politici nesměli vlastnit média
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jakub Michálek

Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, milí občané, dovolte mi, abych stručně odůvodnil, proč byla svolána tato mimořádná schůze. My jsme jako vláda se zavázali v programovém prohlášení, že učiníme opatření proti koncentraci ekonomického, politického a mediálního vlivu. Není to problém pouze České republiky, řada občanů už spoustu let se znepokojením sleduje určitý vývoj v oblasti koncentrace ekonomického, politického, mediálního vlivu například v Maďarsku, Itálii, a je to něco, co se nám může vrátit kdykoliv v budoucnu.

Proto vláda předložila, respektive koaliční většina, návrh zákona, který zavádí dvě zásady do praxe, které už v právním řádu máme, ale nejsou reálně vymahatelné, a to, aby členové vlády nemohli pobírat nenárokové veřejné zakázky a nenárokové dotace. Současně aby politici nesměli vlastnit média. Tento návrh zákona jsme se pokusili několikrát zařadit k projednání, ale vždy jsme čelili velkým obstrukcím. Proto jsem tento návrh v upravené podobě, která zapracovává připomínky i od vládních legislativců, navrhl jako pozměňovací návrh k návrhu, který upravuje působnost Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, který stanoví jeho působnost a doplňuje novou působnost v oblasti dohledu nad zákonem proti střetu zájmů.

Bohužel od té doby ani tento návrh zákona, sněmovní tisk 312, se nedaří projednat, to mě mrzí i vůči panu ministrovi, protože ten návrh zákona byl projednáván na schůzi 8. 2. 2023, 52. schůze, tam byly obstrukce při schvalování programu i projednávání bodu a potom dvě hodiny přestávka na jednání poslaneckého klubu ANO.

Čili byl vyobstruován celý jednací den pět hodin a v pátek 3. 5. - 63. schůze - byl zařazen jako sedmý bod. Před jeho otevřením byla opět přestávka dvě hodiny. A obávám se, že i teď budeme čelit dalším obstrukcím. Pokud k tomu připočteme dobu, kterou jsme strávili projednáním sněmovního tisku 110, který byl také zařazen na 16. schůzi v pátek 8. 4., opět tam byly obstrukce, tak celkově se dostáváme jenom v tomto volebním období na 30 hodin čistého času snahou obstruovat tento bod jak přímými způsoby, čili přestávkami, tak nepřímými způsoby, čili navrhováním mnoha desítek dalších bodů v den, kdy je tento návrh zákona zařazen. Celkově se bavíme o tom, že tato úprava zákona o střetu zájmů, která tady leží už od minulé Poslanecké sněmovny, nebyla doprojednána skoro tři roky.

Myslím si, že by bylo slušné i v Poslanecké sněmovně, abychom nyní změnili způsob, jakým se projednává tento návrh zákona a abychom ho doprojednali. Děkuji za podporu pořadu schůze a děkuji, že budete, že budeme všichni mluvit k věci a nebudeme se snažit ani přímými, ani nepřímými způsoby toto jednání obstruovat. Děkuji.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…