Michálek (Piráti): Agrofert ukousl už přes 20 miliard z peněz lidí, Čapáků jsou desítky

11.12.2020 11:33

Hnutí ANO se při svém vzniku prezentovalo jako protikorupční uskupení a občanům slibovalo, že zatočí s korupcí. Po sedmi letech ve vládě však nejen, že nedokázalo s korupcí jakkoliv pohnout, ale dle názoru Pirátů situaci samo zhoršuje. Piráti identifikovali 28 případů, kdy společnosti z holdingu Agrofert v posledních letech pobíraly dotace, určené malým a středním podnikům, ačkoliv tyto podmínky nesplňovaly.

Michálek (Piráti): Agrofert ukousl už přes 20 miliard z peněz lidí, Čapáků jsou desítky
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

„Vláda korupci neřeší, naopak k ní sama aktivně přispívá. Už v červnu 2018 jsem upozornil na to, že sedm společností z koncernu Agrofert čerpalo prostředky z Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu pod Ministerstvem zemědělství, ačkoliv se jednalo o prostředky určené malým a středním podnikům. V průběhu dalších dvou let jsme zjistili, že podobný problém se týká i dalších dotací přidělovaných ministerstvem ovládaným Miroslavem Tomanem. V kontextu všech dotací a veřejných zakázek, které koncern Agrofert obdržel od nástupu Andreje Babiše do funkce premiéra, se však jedná spíš o drobnou částku. Podle zákona o střetu zájmů přitom na ně firma ovládaná členem vlády nemá nárok. Celkový objem dotací a zakázek činí astronomických 20,21 miliardy korunb, které Babišova administrativa přihrála do jeho holdingu,“ komentoval dlouhotrvající střet zájmů premiéra Babiše předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Kvůli závažným zjištěním o neoprávněných dotacích se Piráti v dopise obrátili na ministra zemědělství Miroslava Tomana s výzvou, aby zajistil vymožení všech nezákonně přidělených dotací. „Spolu s analytickým týmem jsme sestavili tabulku 28 analogických příkladů, na kterých demonstrujeme zásadní rozpory mezi požadavky pro malé a střední podniky a realitou, ve které je ovládající společností holding Agrofert. K sestavení výčtu neoprávněných přidělení dotací jsme přitom postupovali velmi ohleduplně a tolerantně, například jsme uvedli pouze ty podniky, kde se přidělení dotací uskutečnilo až po 25. červnu 2014, kdy Evropská komise aktualizovala definici malých a středních podniků,“ dokumentoval Michálek zásadní nesrovnalosti okolo podniků předsedy vlády.

Dopis ministru Tomanovi:

dopis1

dopis2

dopis3

dopis4

dopis5

dopis6

dopis7

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…