Michálek (Piráti): Celá koalice bojuje za protikorupční návrh dál

09.04.2022 10:48 | Tisková zpráva

Poslanci ANO dnes zablokovali přijetí klíčových protikorupčních změn a pracovní den skončili kvůli přestávce Aleny Schillerové v poledne.

Michálek (Piráti): Celá koalice bojuje za protikorupční návrh dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

ANO dělalo obstrukce kvůli návrhu Jakuba Michálka a koaličních poslanců, který by konečně zavedl vymahatelný zákaz politikům vlastnit média a členům vlády pobírat veřejné zakázky či dotace. Občané a média by také získali zpět dohled nad majetkovými přiznáními politiků, která budou opět veřejná. Piráti budou dál bojovat za to, aby se zákon dotáhl do konce.

„Makat a neblábolit, to bylo volební heslo ANO. Místo toho, abychom rázně utnuli kolosální střet zájmů, Babišovi lidi za něj dělají nekonečné obstrukce. Poslanci ANO zablokovali přijetí protikorupčních zákonů tím, že zahltili projednání programu svými návrhy, pak si vzali pauzu a jeli domů. My Piráti chceme v Česku fungující demokracii, aby média kontrolovala politiky a ne politici média. Rétorika hnutí ANO, že zákon je jen pro Babiše, je mimo – nemohl by sice vlastnit tisk, ale další povinnosti jsou už jen pro členy vlády, takže tahle vláda je na sebe přísnější a bude průhlednější,” uvedl Michálek.

Obstrukce přitom stojí daňové poplatníky nemalé peníze – jedna hodina jednání na výdajích Sněmovny stojí přes 700 tisíc korun. Pokud však bude ČR platit pokutu nebo jí bude odmítnuto vyplacení dotací z EU kvůli střetu zájmů, hrozí Česku pozastavení 180 miliard z evropských dotací z Národního plánu obnovy.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…