Michálek (Piráti): Česko selhává v potírání korupce, svoláváme mimořádnou schůzi

01.10.2020 11:30

Česko vážně zaostává ve stíhání korupce a odkládá klíčové zákony, které by pomohly situaci řešit. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise o stavu práva v zemích EU. Na problémy dlouhodobě upozorňují i Piráti, kteří chtějí proto v říjnu svolat mimořádnou schůzi Sněmovny k protikorupčním zákonům spolu s ODS a STAN.

Michálek (Piráti): Česko selhává v potírání korupce, svoláváme mimořádnou schůzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jakub Michálek

„Nedopustíme, aby česká střední třída nadále doplácela na špatné hospodaření s veřejnými penězi a dostávala stále horší a dražší služby při rekordním deficitu. Selhání vlády v boji s korupcí potvrdilo nejen nejnovější hodnocení Komise, ale i protikorupční skupina Rady Evropy GRECO. Proto chceme v termínu 19. až 23. října svolat mimořádnou schůzi a projednat protikorupční balíček realizující doporučení GRECO: nezávislost státních zastupitelství, ochranu oznamovatelů, transparentní výběr nových soudců, zveřejňování skutečných vlastníků firem a problematiku střetu zájmů,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Pirátu Jakub Michálek.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí

Česko má podle zprávy EK stále rezervy v boji proti korupci, významné kauzy nejsou systematicky šetřeny. Zároveň odkládá přijetí zákonů upravující lobbing, ochranu oznamovatelů korupce či pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu, který se zasekl v Senátu. Problémem je i malá transparentnost ve vlastnictví médií či zhoršený přístup části společnosti k nevládním organizacím.

„Vláda odsouvá projednání zásadních protikorupčních zákonů. Na mimořádné schůzi budeme chtít projednat zákon o ochraně oznamovatelů na nekalosti, který by jim zajistil podporu a právní jistotu, že nebudou za ohlášení postiženi. Dále trváme na projednání našeho zákona o nezávislosti státních zástupců, které kabinet blokuje už víc než rok. Důležitá je také veřejná evidence skutečných majitelů firem, jež udělá přítrž tajným vlastníkům v pozadí. Předejde se tím například situaci, kdy stát posílá dotace firmám s nejasnou majetkovou strukturou,“ popsal Michálek s tím, že Piráti budou chtít schválit i pojistky proti vlivu vládních činitelů na média. Ke zlepšení také apelují na dobré zázemí pro policejní týmy řešící podezření z korupce a dodělání nového trestního řádu, který zrychlí trestní proces při zachování férovosti.

„Evropská komise poukázala také na probíhající audity možného střetu zájmů našich veřejných činitelů a na možné zneužívání peněz z evropských fondů. Chceme, aby stejná pravidla platila spravedlivě pro všechny, i pro funkcionáře ve vládě, a vymahatelnost práva,“ dodal pirátský poslanec.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Ing. Karin Szczyrbová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.