Michálek (Piráti): Je třeba přijmout opatření, abychom neopakovali některé chyby

15.07.2021 10:57

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 15. července 2021 k návrhu na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k řešení pandemie koronaviru COVID-19 v ČR

Michálek (Piráti): Je třeba přijmout opatření, abychom neopakovali některé chyby
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové,

předně mi dovolte, abych vám poděkoval, že jste umožnili, aby tato schůze proběhla a abychom měli možnost se ohlédnout a zejména se do budoucnosti podívat, abychom neopakovali některé chyby, které se v minulosti opakovaly, a přijali nezbytná opatření.

Skupina poslanců, kteří svolali tuto schůzi, předkládá návrh usnesení, kterým se zřizuje v souladu s článkem 30 odst. 1 Ústavy České republiky vyšetřovací komise k postupu státu při řešení pandemie koronaviru COVID-19 v České republice.

A za druhé se ukládá vyšetřovací komisi k postupu státu při řešení pandemie COVID-19 v České republice

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

a) prověřit následující problematické oblasti při řešení pandemie COVID-19 v České republice, která měla v České republice v celosvětovém měřítku rekordní počet obětí. Nákup a distribuce ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu. Postupy při přijímání protiepidemiologických opatření ze strany vlády České republiky, včetně vysokého počtu rozhodnutí, která byla zrušena Nejvyšším správním soudem jako nezákonná.

Příčiny rekordní doby uzavření škol. Postupy při přijímání opatření pro pomoc ekonomickému sektoru včetně podpůrných programů. A zajišťování informovanosti obyvatelstva a boj s dezinformacemi ohrožujícími veřejné zdraví.

Jsou tedy dva základní okruhy, na které si myslím, že by se ta komise měla zaměřit, a to zjistit příčiny toho rekordního rozdílu oproti evropskému průměru v počtu obětí nemoci COVID-19 na 10 milionů obyvatel.

Za druhé otázka zakázek, kde může vyšetřovací komise vycházet i z toho, co analyzoval Nejvyšší kontrolní úřad. Z řad koalice, včetně tolerující strany KSČM, zaznělo, že je nezbytné vyčkat na to, až Nejvyšší kontrolní úřad přijde se svým závěry. Ty závěry nyní máme na stole a myslím si, že by bylo žádoucí, aby na základě nich Poslanecká sněmovna schválila v rámci správy vyšetřovací komise doporučení tak, abychom podnikli rychlé kroky, aby se zejména teď na podzim neopakovala situace z minulého roku.

Děkuji za pozornost.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…