Michálek (Piráti): Kdo je skutečným majitelem Agrofertu?

14.07.2020 16:04

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek zaslal na Městský soud v Praze dotaz na skutečného majitele společnosti Agrofert.

Michálek (Piráti): Kdo je skutečným majitelem Agrofertu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jakub Michálek

Soud by měl informaci poskytnout na základě přímého účinku evropské směrnice, která požaduje přístup veřejnosti do evidence skutečných majitelů firem. Vláda veřejný přístup do rejstříku skutečných majitelů firem stále nezajistila, přestože lhůta pro provedení směrnice uplynula již před více než půl rokem.

„Požádal jsem Městský soud v Praze, aby mi sdělil, kdo je v dosud neveřejném rejstříku zapsán jako skutečný vlastník Agrofertu. To je důležité kvůli tomu, aby veřejnost znala pravdu a aby bylo možné údaje případně aktualizovat. Již v lednu uplynula lhůta pro transpozici evropské směrnice, která mimo jiné ukládá členským státům, aby zajistily veřejnou dostupnost informací z evidence skutečných majitelů. Protože vláda včas tuto směrnici do českého právního řádu nepropsala, lze se u českých soudů domáhat přímého účinku této neprovedené směrnice, což jsem učinil. Směrnice je přímo účinná na základě judikatury Soudního dvora Evropské unie,“ uvedl Michálek.

Úplné znění žádosti o informace:

žádost1

žádost2

žádost3

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…