Michálek (Piráti): Na řadě je zákon o státním zastupitelství a novela o lobbingu

04.02.2024 14:04 | Tisková zpráva

Česká republika si mírně polepšila v Indexu vnímání korupce za rok 2023, který zveřejnil Mezinárodní sekretariát organizace Transparency International.

Michálek (Piráti): Na řadě je zákon o státním zastupitelství a novela o lobbingu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

„Mám z toho velkou radost a věřím, že to je i díky naší snaze prosazovat potřebné protikorupční zákony, posilovat práva občanů a omezovat neprůhledné praktiky. Tím se zvyšuje důvěra v to, že politici tolik neberou úplatky a že schopný a poctivý podnikatel může získat veřejnou zakázku. Na dalším zlepšování budeme nadále tvrdě pracovat,“ okomentoval hodnocení předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Poslanecká sněmovna aktuálně projednává zákon o státním zastupitelství, do vlády míří novela zákona o lobbingu. „Příští týden konečně schválíme záruky nezávislosti pro veřejné žalobce, aby nestranně vyšetřovali korupci a hospodářskou kriminalitu. Za 14 dní vláda předloží regulaci lobbování a pracujeme na záměru zefektivnit veřejné zakázky a činnost ÚOHS,“ upřesnil Michálek s tím, že Piráti již v minulosti představili vlastní balíček protikorupčních zákonů.

Podařilo se jim také prosadit například lepší kontrolu nad sportovními dotacemi, větší vymahatelnost pravidel, která omezují u politiků střet zájmů, lepší ochranu oznamovatelů korupce nebo odstřižení odsouzených a neodpovědných firem od veřejných zakázek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

„Kvůli korupci každý rok přichází Česko o stovky miliard, které by se daly využít na podporu lidí a rozvoj země. Proti tomu musíme dál bojovat a nastavit přísné pojistky, abychom prostor ke šmelinám, krádežím a odsávání peněz neznámo kam omezili na minimum. Osobně bych byl rád, kdyby kroky vlády byly ještě rychlejší, ale aspoň jdou správným směrem,“ uzavřel Michálek.

Posun v protikorupčních zákonech z pirátského balíčku

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí

Omezení střetu zájmů
Navzdory obstrukcím opozice Poslanecká sněmovna schválila zákon proti střetu zájmů.

Ochrana lidí, kteří zachrání životy či veřejné peníze
Sněmovnou také s podporou Pirátů prošel zákon na ochranu občanů, kteří zachrání lidské životy nebo miliardy z veřejných peněz tím, že upozorní na podvody a korupci. V minulosti museli tito lidé a jejich rodiny často čelit výhrůžkám, šikaně či vyhazovům z práce.

Férové a transparentní veřejné zakázky
Ivan Bartoš prosadil novelu zákona o veřejných zakázkách.

Vyšší nezávislost státních zástupců
Pirátům se do připravované novely o státním zastupitelství podařilo prosadit zpřísnění podmínek pro odvolání nejvyššího státního zástupce a posílit tak jeho nezávislost na politicích. Jde o jeden z klíčových závazků programového prohlášení vlády a koaliční smlouvy. Tento zákon je před závěrečným hlasováním, které proběhne nejspíše příští týden

Zákon o lobbingu
Zákon o lobbování bude pravděpodobně šestý protikorupční zákon, který se Pirátům v tomto období podaří prosadit. V těchto dnech vrcholí vyjednávání o finální podobě zákona, do dvou týdnů by měl být projednán vládou.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…