Michálek (Piráti): Není to žádná obžaloba Agrofertu

27.04.2022 15:37

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 27. dubna 2022 k návrhu změny zákona o daních z příjmů, o dani silniční, o ochraně ovzduší.

Michálek (Piráti): Není to žádná obžaloba Agrofertu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Děkuji za slovo. Já jsem chtěl ocenit to, co řekla paní předsedkyně Schillerová, že se k tomu tisku hlásí. Myslím si, že to je konstruktivní stanovisko. 

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Pojďme to tedy dokončit, to projednávání, dneska. Chápu, že se k tomu chtějí všichni vyjádřit, ideálně mnohokrát, ale myslím si, že by bylo dobré, abychom to dneska dopracovali. Není to žádná obžaloba Agrofertu, není potřeba se tady proti tomu hájit, o tom si rozhodne veřejnost.

My jsme tento návrh připravovali a předložili v minulém volebním období a jsem velmi rád, že se podařilo ho teď dostat na program, protože tehdy se to dva roky odkládalo, tehdy to možné nebylo, tehdy nás hnutí ANO nepodpořilo v tom, abychom to změnili, takže je skvělé, že se ta situace změnila.

Pokud jde o to snížení uhlíkové stopy, ty informace jsou tam různé. Můžeme klidně uspořádat nějaký vědecký seminář, na kterém si to vyjasníme. Pokud máte věrohodné studie, že to skutečně pomáhá v celém životním cyklu snižovat uhlíkovou stopu, pojďme to klidně probrat na nějakém odborném semináři, ale asi to není potřeba probírat zde na plénu Poslanecké sněmovny. Každopádně i ten legislativní proces bude trvat nějaký čas, takže musím souhlasit s tím, že to není samozřejmě okamžité řešení, které pomůže našim spotřebitelům, ani si nemyslím, že by to tady někdo za to vydával. Máme tady situaci, která je výjimečná, byť i v minulosti byly tady takovéto podobné cenové šoky, ale stále si myslím, že v dlouhodobém horizontu to pomůže spotřebitelům, že budou platit nižší ceny, než jaké by platili ceny, kdyby tato záležitost v zákoně zůstávala. Kdyby to bylo pro lidi výhodnější a samozřejmě v této situaci, když jsou zrovna teď extrémně vysoké ceny, to může být do nějaké míry výhodnější, tak by to ti lidé dělali dobrovolně. Nechme lidi dělat dobrovolně, nechme trh fungovat tak, jak má fungovat, svobodné trhy, a není potřeba zákonem nařizovat takováto opatření. Je to umělé pokřivení trhu a já věřím, že najdeme mnohem efektivnější opatření pro snižování uhlíkové stopy a že když bude v České republice méně řepky než kvůli tomuto tržnímu pokřivení, tak se konečně přestane plýtvat půdou a máme pro ni lepší využití. Děkuji.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…