Michálek (Piráti): Novela jednacího řádu vlády ruší odpovědnost ministrů

02.01.2018 16:53

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek dnes písemně interpeloval předsedu vlády Andreje Babiše ohledně navrhované novely jednacího řádu Vlády ČR.

Michálek (Piráti): Novela jednacího řádu vlády ruší odpovědnost ministrů
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

Materiál předložený ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem má zrušit jmenovité hlasování vlády i jeho uvedení v zápise z jednání. Premiér Babiš tak dle Pirátů omezuje transparentnost jednání vlády, tedy i přístup veřejnosti k informacím a především odpovědnost ministrů za své konání.

“Ministr spravedlnosti navrhuje v této novele, navíc připomínkované přes vánoční svátky, zrušit jmenovité hlasování členů vlády, s čímž zásadně nesouhlasím. Ministři dosud samostatně rozhodovali například o nakládání s majetkem státu, o veřejných zakázkách, o dotacích nebo výdajích organizační složky státu a dalších důležitých agendách. Rozhodování vlády díky této novele nebude transparentní a nebude dohledatelná odpovědnost jednotlivých členů vlády. Jmenovité hlasování patří k fungující a osvědčené praxi jak v dosavadní vládě, tak ve výborech Poslanecké sněmovny PČR. Pokud bude zrušeno jmenovité hlasování vlády, nebude u zásadních rozhodnutí vlády možné určit žádné zodpovědné osoby,” uvádí Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

V předloženém návrhu navíc zcela chybí zdůvodnění, proč má být jmenovité hlasování zrušeno. Odpovědnost ministrů za přijatá rozhodnutí je dle Pirátů základním předpokladem zpětné vazby fungování demokratického státu a není zbytečnou administrativní zátěží, o které se mluví v tiskové zprávě vlády.

“Zrušení jmenovitého hlasování vlády o zásadních záležitostech nás neposouvá k efektivnímu státu, ale naopak ho spíše lze přirovnat k druhému zhasnutí a návratu do divokých 90. let. Žádám Vás, abyste při projednání návrhu novely jednacího řádu vlády z pera ministra spravedlnosti navrhl a ve vládě prosadil vypuštění ustanovení novely,” uvádí Michálek v textu určeném premiérovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…