Michálek (Piráti): Ten zákon na zahrádkářský časopis vůbec nedopadne

08.04.2022 15:42

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 8. dubna 2022.

Michálek (Piráti): Ten zákon na zahrádkářský časopis vůbec nedopadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, se obracím na předřečnici paní doktorku Schillerovou. Paní doktorko, prosím, podívejte se na dokument, který shrnuje milníky, které je Česká republika povinna plnit. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Podívejte se na milník 214 a přečtěte si tam, že je tam nejenom AML legislativa, ale je tam současně i povinnost uvést do souladu systém vnitřní kontroly pro předcházení, odhalování a nápravu situací střetu zájmu s článkem 61 finančního nařízení. Takže to, co říkaly kolegyně Richterová, Potůčková a podobně, to je správně a tak to odpovídá dokumentům, které máme s Evropskou unií. Není to ten samý zákon, nemáte v tom úplně jasno.

Ale vy jste tady citovala nějaké dohody, ale vy jste nebyla ve vedení Poslanecké sněmovny v minulém volebním období, ani jste nebyla předsedkyní klubu. Ale my to víme, my to víme, co se tam dělalo, jakým způsobem se to vedlo. Ano, pan předseda Vondráček s námi mluvil, to bylo korektní, ale současně reprezentoval většinu, kterou jste tady měli s komunistickou stranou a někdy s SPD, se sociálními demokraty. Takže takto to skutečně neprobíhalo. Já jenom počkám možná, až se bude moci paní předsedkyně schůzi věnovat. (Poslankyně Schillerová hovoří v lavici s poslankyní Dostálovou.)

To, co si myslím, že je zcela zásadní, prosím, neurážejte tady moje kolegy! Že nikdy nepracovali! Třeba pana Bartoše, vicepremiéra, odborníka na informatiku. Nebo kolegyni Richterovou, překladatelku. Myslíte si, že informatici, překladatelé a právníci nejsou tvrdě pracující lidi? Jsou lidi, kteří skutečně, ano, pracovali jako normální lidi. A byli úspěšní ve volbách, tak co se vám na tom nelíbí? Neměli takovou výhodu, že by pracovali v podniku zahraničního obchodu a že by si ulívali peníze někam do Švýcarska, které krátili ze socialistického vlastnictví. Ne, s tím skutečně do života nešli! Ale jsou to lidi, kteří poctivě pracovali, tak je, prosím neurážejte.

A ten zákon se netýká jenom pana Babiše. Naopak, tato koalice je na sebe ještě přísnější! Ten zákon se týká v jedné oblasti veřejných zakázek a dotací členů vlády. Takže jestli se někdo nevzpamatoval z toho, jestli je v opozici nebo v koalici, tak je to možná vaše opozice. Protože vy už nemáte žádné členy vlády. Ta ustanovení, která se týkají členů vlády, aby nemohli brát ani přes firmy, kde jsou skuteční majitelé, zakázky a dotace, ty se týkají této vlády. Té nové vlády, ve které Andrej Babiš už nesedí. Takže není pravda, že by ten zákon byl namířen proti Andreji Babišovi. Ten zákon je stejný jako když jsme byli v opozici. A nám jde o ty principy, aby vrcholní politici nemohli tímto způsobem být obviňováni, že mají nějaké čachry, kterými získávají veřejné peníze, peníze daňových poplatníků.

Takže skutečně jde nám o to, aby veřejnost měla přístup k majetkovým přiznáním a aby se rozsekl ten gordický uzel, ve kterém jsou pohromadě ekonomické zájmy, politické zájmy a média.

To se musí ukončit.

A v okamžiku, kdy tady říkáte, že někdo nebude moct vydávat zahrádkářský časopis. Tak, prosím vás, ten zákon má výslovně výjimku, že se vztahuje jenom na velké mediální domy, to znamená na zahrádkářský časopis vůbec nedopadne. Leda, že by ten zahrádkářský časopis měl shodou okolností obrat několik set milionů korun. A nevím, kolik takových zahrádkářských časopisů tady je.

Vzpomeňme si na to, když se tady ve Sněmovně odvolával předseda vlády Andrej Babiš na zahrádkářský zákon. To byl přesně ten okamžik, kdy jsme neměli řešit zahrádkářský zákon, ale kdy jsme měli řešit daleko důležitější věc, měli jsme řešit covid. Takže je to skutečně jenom mlha. Je to snaha obrátit pozornost k věci, která se má řešit. A tou věcí, která se teď má řešit, je právě novela zákona o střetu zájmů, takže, prosím, ukončeme ty obstrukce, přestaňme mařit čas této Poslanecké sněmovny na marné návrhy a věnujme se tomu programu, který byl oznámen. Občané od nás očekávají, že budeme pracovat a projednávat tyto záležitosti. Děkuji.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…