Michálek (Piráti): V této ekonomické ani vojenské válce nesmíme podlehnout

10.03.2022 18:27

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k státnímu rozpočtu

Michálek (Piráti): V této ekonomické ani vojenské válce nesmíme podlehnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, milí občané,

dovolte mi, abych vás seznámil se stanoviskem našeho poslaneckého klubu. Předně je poněkud nepatřičné, když se podíváme na toto dohadování o jednotlivých částkách ve státním rozpočtu v dobách, kdy za hranicemi našich nejbližších sousedů dopadají bomby, tak všechny ty starosti, které tady řešíme, se můžou zdát poněkud malicherné. Je jasné, že státní rozpočet potřebujeme, aby státní orgány nefungovaly v provizoriu a zejména abychom měli adekvátní a pevný základ na naši reakci na Putinovu invazi a na další výzvy, se kterými se musíme vypořádat.

Návrh rozpočtu, který předkládá naše koalice, byl připraven před válkou a je jasné, že nezahrnuje změny zákonů, a to s tím, že ho předkládáme i se všemi těmi nedostatky, které bohužel vidíme v současném nastavení některých daňových záležitostí, včetně toho, jakým způsobem a v jak vysoké míře zdaňujeme v České republice práci versus majetek a všechny tyto záležitosti se nepochybně promítnou do rozpočtových opatření, která výrazně pozmění výslednou podobu státního rozpočtu.

Takže i když se teď bavíme o řadě pozměňovacích návrhů, je velmi těžké z Poslanecké sněmovny určovat konkrétní podobu státního rozpočtu, když vláda musí reagovat na řadu operativních zájmů a kde je mnohem lepší, abychom to rozhodli v okamžiku, kdy budeme mít veškeré informace k dispozici, než si to tady nalajnovat a pak se divit, co pro nás realita připraví.

Samozřejmě, je tady i řada vyhlášených výzev, které vláda musí převzít, od předchozí vlády, kde je potřeba navázat i se všemi nedostatky nebo výhradami, které k tomu můžeme mít.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

To podstatné ale, na čem se shodujeme, je, že státní rozpočet, jak je koaličně předložen, má schodek 280 miliard korun a v tom máme v koalici jednotu, že chceme, aby se snížil schodek státního rozpočtu. Piráti a Starostové měli v programu, že schodek státního rozpočtu bude 300 miliard korun, takže v tomto ohledu máme splněno. A tato vláda je mnohem zodpovědnější než předchozí vláda, která předložila státní rozpočet s návrhem schodku 376 miliard korun. To znamená, že chtěla zadlužit naše občany o 10 tisíc korun navíc.

Myslíme si, že tento úspornější návrh povede k tomu, že stát bude pod tlakem ve svém chodu hledat úspory, což jsme ostatně i v koaličně dohodnutých návrzích sami ukázali, že se týká i Poslanecké sněmovny i nejvyšších představitelů tohoto státu a také že nižší schodek nám dá možnost lépe reagovat na výzvy, které budou přicházet. Ukázalo se to jako velmi prozíravé zejména v souvislosti s válkou na Ukrajině, kde teď jsme skutečně připraveni, jsou tam připraveny rezervy a možnosti, kterými můžeme dále reagovat na budoucí situaci, což by nebylo možné, kdybychom se více zadlužovali. Menší zadlužování znamená menší úrok, menší tlak na roztáčení kol inflace a také větší důvěru mezinárodních trhů ve stát.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Tu populistickou kritiku, která jedním dechem volá po větším rozdávání i větších úsporách, musím odmítnout. Před námi jsou tři hlavní výzvy, které jsou za prvé pomoc Ukrajině, za druhé řešení trablů českých rodin, které všichni vidíme a věřím, že i sdílíme snahu o to se postarat o tyto záležitosti, a za třetí výzvy budoucnosti.

V té první části pomoc Ukrajině k obraně naší svobody, protože Ukrajina vede statečný boj i za naše bezpečí. Chci uvést, že naše vláda byla mezi prvními vládami v Evropě, které nabídly vojenský materiál. My jsme skutečně byli v tomto velmi napřed a velmi akčně jsme v tom postupovali. A i zde na území České republiky, v našich městech a obcích, pomoc Ukrajině a občanům, kteří z ní prchají, patří mezi nejlépe zorganizované v Evropě.

Za druhé, trable českých rodin, mezi které patří zejména rostoucí ceny plynu, které ukrajují peníze z rodinných rozpočtů. Předně je potřeba si říci, že když tu máme válku, ta válka nemá jenom vojenský rozměr, ale má i ekonomický rozměr. A že jsme i my, i když nejsme pod přímým vojenským útokem, tak my, Česká republika a naši občané., jsme v ekonomické válce proti ruskému autoritářskému režimu. Bohužel ten si tímto způsobem vytváří zdroj na svoji vojenskou agresi a ty zdroje se snaží vytvářet zdražováním plynu a dalších produktů, které jsou potřeba pro paliva a výrobky.

Takže je potřeba si jasně ukázat, že zde je příčina těch drahých cen v České republice. Opět to byli zástupci této vlády, opět to byli i zástupci od Pirátů, kteří upozorňovali na nebezpečí ruských machinací s cenami plynu a to v době, kdy populisté nespravedlivě všechno házeli na opatření proti globálnímu oteplování.

V této ekonomické válce ani v té vojenské válce nesmíme podlehnout. A já věřím, že jak Piráti, tak celá vláda budou spojenci na straně našich lidí. Už jsme to prokázali tím, co bylo naprosto nezbytné samozřejmě - valorizace důchodů v návaznosti na vysokou inflaci. Ale považuji zejména za nevyhnutelné, aby se část z vyššího výběru daní a dalších zdrojů a příjmů státu použila na řešení energetické krize. Intenzivně pracujeme na tom, aby se našlo řešení, které je spravedlivé a motivační.

Poslední závěrečný třetí okruh se týká toho, že vládou předkládaný rozpočet myslí na budoucnost. Koaličně dojednaný rozpočet a přísliby a plány, které jsou s ním spojeny, myslí na moderní stát, o který se musíme zasadit teď, abychom se příští léta mohli soustředit na sklízení úrody. Zajištěna je zejména digitalizace, abychom ji nastartovali a měli na ni potřebné prostředky v rozpočtu.

Druhá zásadní věc je práce na expertním útvaru tak, abychom skutečně začali konkrétně hodnotit efektivitu výdajů státního rozpočtu a tak, abychom předkládali moderní zákony, počínaje sdílenou ekonomikou až po celou řadu dalších oblastí, kde nám dosud utíkají peníze, nebo v důsledku neefektivní státní regulace přichází ekonomika o zdroje.

Takže toto jsou tři hlavní pilíře toho státního rozpočtu, kvůli kterým poslanecký klub Pirátů ten rozpočet podpoří v té podobě, ve které byla koaličně dohodnuta.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.