Michálek (Piráti): Vláda by měla začít brát právní stát vážně

23.04.2020 22:41

Dnešní rozhodnutí soudu ohledně nezákonnosti omezení pohybu a prodeje znamená, že vláda musí brát požadavky na právní stát vážně. Podle Pirátů musí daná opatření Ministerstvo zdravotnictví ČR znovu dobře promyslet a rozhodnutí vlády musí mít dobré zdůvodnění. Kdyby si úředníci dali více práce s tím, jak omezení adekvátně odůvodnit, předešlo by se chaosu a opatření by šikovněji cílila na jádro problému.

Michálek (Piráti): Vláda by měla začít brát právní stát vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jakub Michálek

Předseda senátu Městského soudu v Praze Štěpán Výborný zdůraznil, že je i za aktuální situace nezbytné, aby orgány veřejné moci dodržovaly pravidla, a zachovaly tak právní stát v maximální možné míře. Na to jsem upozornil interpelací již 26. března a vláda tomu nevěnovala dostatečnou pozornost.

Rozhodnutí soudu, že opatření mají být vydávána podle krizového zákona, bude mít zásadní dopad na nároky na náhradu škody postiženým podnikatelům. Ukázalo se, že ministryně Schillerová neměla pravdu, když odmítla dodržovat ustanovení krizového zákona o náhradě škody. Přitom již v březnu jsme vládu vyzvali, aby tento problém řešila, nechala zpracovat znalecké odhady a stanovila vzorec pro částečnou kompenzaci postiženým podnikatelům.

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí

Podstatou dnešního rozhodnutí soudu je argument, že během nouzového stavu jsou zásahy do práv občanů natolik významné, že je může dělat pouze vláda podle krizového zákona a nikoliv jen Ministerstvo zdravotnictví podle zvláštních zákonů. Soud se proto vůbec nezabýval tím, zda jsou mimořádná opatření dostatečně odůvodněna a zrušil je kvůli nedostatku kompetence. V tom však může být další mina, na kterou jsme vládu upozornili, protože její rozhodnutí neobsahují povinná odůvodnění a odkazy na konkrétní epidemiologické předpovědi. Je nezbytné, aby experti MZ ČR tyto informace do odůvodnění nových rozhodnutí vlády doplnili.

Soud odložil účinnost svého rozhodnutí o tři dny, čímž dává prostor vládě, aby opatření vydala znova - tentokrát ale v souladu s pokyny a výkladem soudu. Předpokládáme tedy, že vláda bude názor soudu respektovat a své rozhodnutí lépe a důkladněji zdůvodní, a lépe vyhodnotí přiměřenost některých opatření.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…