Michálek (Piráti): Zrušení výjimky pro společnosti, patřící státu, bylo jednou z našich priorit

09.03.2019 10:43

Sněmovna ve třetím čtení schválila stěžejní pirátskou novelu zákona o registru smluv. Díky tomu bude mít společnost ČEZ a další společnosti s většinovým podílem státu povinnost zveřejňovat klíčové dokumenty v registru smluv stejně jako všechny ostatní organizace, ovládané státem.

Michálek (Piráti): Zrušení výjimky pro společnosti, patřící státu, bylo jednou z našich priorit
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

„Zrušení výjimky pro ČEZ a další společnosti patřící státu byla jedna z našich stěžejních priorit, s kterou jsme do Sněmovny šli. Přijetí novely bohužel vzhledem k obstrukcím ostatních stran trvalo celý rok, ale nakonec se nám tuto účelovou výjimku, kterou vládní koalice udělila v únoru 2017, podařilo zrušit. Firmy jako ČEZ, České dráhy a další tak budou mít povinnost zveřejňovat své smlouvy na internetu v registru smluv, stejně jako to již dělá například Budějovický Budvar. Klíčovou roli v tom sehrála podpora ze strany ANO a jeho zpravodaje poslance Adama Kalouse,” uvedl jeden z předkladatelů novely Jakub Michálek.

Piráti věří, že novela je důležitá proto, aby veřejnost měla účinný přístup k informacím o smlouvách státních a polostátních subjektů v řádu nejméně miliard korun ročně. Předchozí podoba zákona podle nich umožňovala zcela skrýt informace o případných nevýhodných smlouvách.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…