Michalik (STAN): Projekt Labské cyklostezky získal dotaci z IROP

27.07.2017 6:33

Mezinárodní cyklotrasa vedoucí z Krkonoš podél řeky Labe až do Severního moře je nově o 1,43 kilometru delší. Nový úsek Labské cyklostezky začal ve středu 26. července 2017 sloužit cyklistům a in-line bruslařům. Slavnostně ho otevřel radní Středočeského kraje pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje včetně evropských projektů a rozvoje venkova Věslav Michalik (STAN) a starostové okolních měst a obcí.

Michalik (STAN): Projekt Labské cyklostezky získal dotaci z IROP
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Úsek Čelákovice – Lázně Toušeň je součástí širšího projektu Labské cyklostezky v úsecích Kostelec nad Labem – Mělník, jehož účelem je propojení již hotových úseků mezinárodní dálkové páteřní cyklotrasy Labská stezka v souladu s připravovanou Koncepcí rozvoje cyklistiky ve Středočeském kraji na roky 2017–2023. „Hlavním cílem projektu bylo napojení města Čelákovice na již vybudovaný úsek Labské stezky u Kostelce nad Labem. Okolí řeky Labe je velmi vyhledávané cyklisty, in-line bruslaři ale i pěšími turisty. Jsem rád, že jim můžeme nabídnout další část Labské stezky pro odpočinek a sportovní vyžití,“ řekl radní Michalik.

Nově vybudovaná cyklostezka má základní šířku 3 m. Asfalt nahradil nezpevněnou cestu po říční navigaci a cyklisté ji mohou využít pro jízdu po levém břehu Labe od lávky mezi Lázněmi Toušeň a Káraným až do Čelákovic, kde se nachází středověká tvrz, hotel, plavecký bazén, množství restaurací a vlakové nádraží, odkud jezdí každou půlhodinu příměstské vlaky uzpůsobené k přepravě kol do Prahy i opačným směrem do Nymburka a Milovic. Zhruba v polovině trasy cyklostezky bylo také vybudováno odpočinkové místo pro cykloturisty - 2 lavice a stůl, koš, stojan na kola a informační tabule s mapou.

Celkové náklady na vybudování stezky přesáhnou 7,4 milionů korun včetně DPH. „Projekt získal dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), v rámci které bude proplaceno 90% uznatelných nákladů z celkových výdajů projektu. Zbytek zaplatil Středočeský kraj ze svého rozpočtu,“ dodal krajský radní pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje včetně evropských projektů a rozvoje venkova Věslav Michalik.

Středočeský kraj v současné době připravuje stavbu také dalších úseků Labské cyklostezky, například úsek Kozly–Tuhaň nebo Kostelec nad Labem – Kozly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…