Michalik (STAN): Starostové navrhli odvolat radního pro školství Zdeňka Seidla

18.02.2019 20:01

Radní Seidl dlouhodobě nezvládá svoji funkci. Rozhodnutí o rušení středních škol nebylo dostatečně připraveno. Chybí dlouhodobý plán optimalizace sítě středních škol.

Michalik (STAN): Starostové navrhli odvolat radního pro školství Zdeňka Seidla
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Vítáme rozhodnutí radního Zdeňka Seidla, zodpovědného za oblast školství, stáhnout z pondělního jednání zastupitelstva dva materiály, které se týkají faktického zrušení dvou středních škol. Gymnázia v Čelákovicích a Střední odborné školy v Českém Brodě. Obě kauzy bohužel odhalily skutečnost, že pan Seidl svoji funkci radního pro školství nezvládá. Z reakcí učitelského sboru, rodičů, žáků i veřejnosti je zřejmé, že obě rozhodnutí radní Seidl učinil bez dostatečné přípravy, a bez veřejné diskuse se všemi dotčenými.

Stažení bodů však problém obou škol neřeší, jen se odkládá, což celé věci příliš nepomáhá. Zároveň tento fakt nemění ani náš dlouhodobý názor, že by měl radní Zdeněk Seidl v radě Středočeského kraje skončit.

„Je zřejmé, že pan radní neumí řešit běžné manažerské problémy. Pokud má nějaká instituce problémy, není jejich nejlepším řešením zrušení dané instituce. A to za situace, že nebyl zastupitelstvu kraje předložen žádný dlouhodobý plán optimalizace sítě středních škol,“ komentoval rozhodnutí předseda zastupitelského klubu STAN Věslav Michalik.

Obě školy jsou v prstenci okolo Prahy, který se vyznačuje velmi silnými přírůstky počtu obyvatel. Do prstence okolo Prahy se přistěhovalo téměř 250 tisíc lidí. Struktura středního školství kraje na tuto skutečnost nijak nereaguje a zrušení dvou středních škol v tomto regionu nevypadá, jako ta správná reakce. Kraj se spoléhá na pražské střední školy aniž by v této věci měl jakoukoli dohodu s Prahou. Nadto je radní Seidl je rovněž zodpovědný za nezvládnuté sloučení Střední zemědělské školy a Integrované školy Brandýs nad Labem.

Vzdělaná společnost je základním předpokladem naší budoucí konkurenceschopnosti. K tomu, aby společnost byla vzdělaná potřebujeme mimo jiné excelentní školství. Kraj je zodpovědný za střední školy, sám je zřizovatelem velkého počtu středních škol. Je tudíž zodpovědný za kvalitu středních škol, za jejich oborovou strukturu, za jejich řízení.

Radní Zdeněk Seidl je především odborníkem na zdravotnictví, i za hejtmana Davida Ratha byl náměstkem hejtmana pro oblast zdravotnictví. Mnoho let působil v představenstvech krajských nemocnic. Z veřejných listin vyplývá, že kromě funkce středočeského radního pro školství je také zaměstnancem Radiodiagnostické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice, je členem několika oborových rad dalších lékařských fakult, prorektorem Vysoké školy zdravotnické, působí jako soudní znalec v oblasti zdravotnictví. „Nedivím se, že na středočeské školství mu nezbývá příliš mnoho času. Neúčastní se ani zasedání Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, což je v jeho případě přinejmenším nežádoucí. Proto navrhujeme jeho odvolání,“ doplnil Michalik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…