Michek (LEV 21): Nesmlouvavý exekutor

28.02.2014 5:29

Většina politických stran měla ve svých volebních programech pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky uveden slib, že omezí rozpínavost exekutorské lobby, ale prozatím se nic neděje.

Michek (LEV 21): Nesmlouvavý exekutor
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

V poslední době mezi širokou veřejností převládá názor, že exekuce je státem podporovaná lichva, a ta je v podstatě trestným činem!

V této souvislosti se stal nejznámějším exekutorem Juraj Podkonický, který nekompromisně požadoval po Jaroslavě Čihákové, které někdo před lety ukradl občanský průkaz a s její občankou se následně prokazoval při jízdě načerno, úhradu statisícových dluhů, které dotyčná nezpůsobila.

Jaroslava Čiháková, v minulosti týraná od svého manžela, se musela skrývat a tím pádem si nemohla vyzvednout upomínky k úhradě jízdného. Při černých jízdách se jejím občanským průkazem vykazovala jiná osoba a jí vznikly dluhy ve výši cca 700 000 Kč, včetně odměn pro advokáta Dopravního podniku Tomáše Sokola a exekutora Juraje Podmanického. Aby toho nebylo dost, tak vzhledem ke svému skrývání propásla i možnost odvolací lhůty. Přitom ztrátu občanského průkazu nahlásila policii. Zamotaný kruh, z kterého je cesta ven velmi obtížná.

Naštěstí se dotyčné ujali redaktoři Práva a její případ medializovali. Nezištnou právnickou pomoc jí nabídl advokát Adam Batuna. Dopravní podnik paní Jaroslavě Čihákové odpustil maximum toho, co mohl, neboť jeho revizoři nepřišli na to, že dotyčná osoba jezdící načerno, není totožná s osobou uvedenou v občanském průkazu.

Advokát Tomáš Sokol svou odměnu snížil na polovici. Jistě chvályhodné. Ale jako bývalý ministr vnitra a úspěšný advokát by měl zvážit skutečnost, že dotyčná Jaroslava Čiháková trestný čin nezpůsobila. Proto jako gentleman a právnické eso nejvyšší kategorie by se v tomto případě z hlediska vyššího principu mravního mohl vzdát celých odměn. Veřejnost by to jistě kvitovala s povděkem. On sám by si připsal na své konto dobrý skutek. A těch je v této době poskrovnu.

Ne tak exekutor Juraj Podkonický. Místo aby sloučil jednotlivé exekuce vedené na Jaroslavu Čihákovou, tak jak mu to ukládá zákon, vymáhal i nadále cca 300 tisíc korun. Až medializace jeho činnosti jej donutila, že sloučil všechny exekuce, které jsou vedené proti paní Jaroslavě Čihákově do jedné. A dnes již požaduje „pouze“ 140 tisíc korun! Ale i to je nemravné, neboť paní Jaroslava Čiháková nic nezpůsobila, nikoho neokradla a načerno nejezdila! Její případ je zářným případem svévole nesmlouvavého exekutora. V takových případech by měl závěr vynést nezávislý soud!

Mgr. Petr Michek,
místopředseda Lev21-NS a předseda krajské organizace Lev21-NS Olomouckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…