Mihola (KDU-ČSL): Buďme rádi, že ty státní svátky máme a ctěme je

08.03.2019 15:53

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 3. 2019 k návrhu poslanců Patrika Nachera, Jaroslava Faltýnka, Martina Kolovratníka, Zbyňka Stanjury a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě

Mihola (KDU-ČSL): Buďme rádi, že ty státní svátky máme a ctěme je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola

Děkuji za slovo.

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Kdo si počká, ten se dočká. Já se držím dlouhodobě teze, že jsou dny, kdy ekonomika a nakupování nemusí být na prvním místě. Jsem o tom přesvědčen. Zároveň jsem demokrat a nikomu tento názor nevnucuji. A když bude většinový názor jiný, budu to respektovat.

Nicméně chceme jako KDU-ČSL, a to vždycky zdůrazňujeme, aby právě prodavačky, které mají většinou také děti opravdu mohly trávit ty sváteční dny se svými dětmi a rodinami. Nic víc, nic míň. Žádné další debaty o tom, jak by je měly trávit, jak to občas někdo podsouvá, nikdo z nás nikdy nevedl. Ta regulace si myslím, že je věc rozumná a normální. A ve své podstatě jsou regulací i samy státní svátky.

Vždyť vlastně státní svátky máme po zákonodárném procesu. Tady o nich rozhodujeme. Některé jsou i novějšího data, tak to sami víte, že jsme se k nim takto hlásili, tak se netvařme, že je nám regulace něco cizího. Když to vezmu ad absurdum, tak by se někdo mohl rozčilovat, že co vůbec nějaké svátky. Kdyby nějaký workoholik chtěl pořád pracovat, a teď vlastně celý ten režim je nějakým způsobem ve sváteční dny utlumený. Všechno neběží tak jako ve všední den, nebo máloco.

Takto absurdně bychom mohli navzájem polemizovat, že vlastně svátky vůbec nepotřebujeme nebo je nezavádějme, jak už tady zaznělo, protože to potom opravdu nemá smysl udělat jeden krok a ty další, které jsou související, pak popírat, nebo někomu bránit.

A nepleťme do toho, prosím, hasiče nebo nějaké takové složky, které mají opravdu asi jinou důležitost a jinou náročnost než to, co si můžeme koupit den předem nebo den potom.

Mohl bych tady citovat vyjádření Národního centra pro rodinu. Myslím, že jste ho dokonce dostali napříč politickými kluby. Skoro bych řekl, že všechny poslanecké kluby se v určitý čas hlásí k podpoře rodin, rodin s dětmi apod., a tak by vás mohlo zajímat, jak se staví k té novele právě toto Národní centrum pro rodinu. Odmítá ji.

Čekal jsem více od sociálních demokratů a vládu tolerující KSČM, protože - ať se kolegové nezlobí, mírně do nich šťouchnout musím v tomto smyslu. Pokud by to skutečně vnímali jako závažnou věc, tak by se do toho opřeli více v rámci koalice nebo v rámci té toleranční spolupráce. Já dobře vím, co tady před nějakým časem zdůraznil pan předseda Faltýnek. Vím, že hnutí ANO to za minulé vládní koalice nepodporovalo, ale zároveň, když to prošlo, tak tady padala vyjádření: Necháme to nejdříve aspoň pár let fungovat a uděláme analýzu. Je tady, prosím, nějaká analýza na stole? Nebo si tady chceme nakukat, že tou analýzou je tady ta změna, se kterou přichází pan kolega Nacher, tedy vyjmout z toho velkoobchod? Takhle vypadají analýzy hnutí ANO? To se tedy lekám, jestli to platí v národohospodářské oblasti.

No, a pak bych rád připomněl, a mrzí mě kolegové z mnoha klubů, zde nepřítomný pan kolega Kalousek, nebo někteří členové ODS. Já vím, že tady nesedí paní Udženija, ale je součástí vedení, a někteří další včetně pana kolegy Nachera totiž se vyjadřovali. Jako první argument byl - změňme ten chaos, že některých svátků se to týká, některých se to netýká. Prosím, kdo náhodnou by teď o tom pochyboval, projděte si stenozáznamy, říkal to pan kolega Nacher, říkal to opakovaně pan kolega Kalousek, říkala to paní kolegyně na dálku Udženija v pořadu s Michaelou Jílkovou. Najděte si to. Opravdu to takhle zdůrazňovali.

Takhle jsme se dojímali, jak nám jde o to, aby to bylo jednotné. I já říkám, ať je to jednotné, ať není chaos. Proto přicházím s pozměňovacím návrhem, který by se týkal všech státních svátků. Je to, prosím vás, i argument pro to, abychom příště nedělali a nepřijímali návrhy, které jsou polovičaté. Já jsem k senátnímu návrhu měl od začátku výhrady, protože to tam skutečně nebylo vyargumentováno, proč jen vybrané svátky a to, jestli se někdo bál nebo nebál, že když místo osmi najednou dá čtrnáct státních svátků, tedy všechny, že to bude příliš velká porce, tak to je opět nesmysl a prostě na tu polovičatost u mnoha věcí potom dojíždíme.

Stejně tak je blbost, abychom si naběhli tím, že vyjmeme velkoobchod a vzápětí tady budeme řešit X řevnivostí, proč vyjmuli velkoobchod a proč ne tohle a támhleto. Vždyť to známe.

Tak prosím vás, demokraticky se rozhodněme a říkejme si to na rovinu - buď chceme, aby ty sváteční dny /není jich tolik, je to třináct dnů, prosím vás, co to je, to fakt žádnou ekonomiku nezboří/ a budeme hrdi na to, aby měly nějaký zvláštní režim, tak, jak jsou v mnoha zahraničních zemích. Nechci poukazovat, říkám to jen jako zkušenost, že oni sami - už jsem to možná citoval - Němci sami říkají "my víme, že bychom to nemuseli mít, ale my jsme rádi, že to máme". Tak buďme buď rádi, že ty státní svátky máme a ctěme je opravdu jako v jiném režimu, anebo si řekněme ne, my budeme nejworkholičtější národ Evropy, sice jsme je za třicet let nepředehnali, což je div při té předchozí neregulaci oproti těm silně regulovaným zemím, takže vliv to patrně opravdu žádný nemá, ale aspoň bychom si to řekli na rovinu. Takže buď chceme v tom mít řád nebo chaos, ale veškeré další věšení bulíků na nos je prostě nadbytečné.

Nabízím tedy ten svůj pozměňovací návrh. Týká se všech státních svátků a věřím, že ho podpoříte.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.