Miklík (Piráti): Centrální depozitář vznikne za použití nové metody. Ušetří se tím peníze

03.03.2021 18:38

O další krok blíž je plánovaná výstavba nového centrálního depozitáře pro příspěvkové kulturní organizace, který má vzniknout v Českém Dubu.

Miklík (Piráti): Centrální depozitář vznikne za použití nové metody. Ušetří se tím peníze
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Krajská rada na svém včerejším zasedání schválila vypsání předběžné konzultace s odbornými firmami o vytvoření projektové dokumentace za pomoci metody, která umožní její dokonalejší zpracování.

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

„Jde o takzvanou metodu BIM neboli Building Information Modeling. Jejím prostřednictvím vznikne jakési digitální dvojče stavby. Je to soudobý trend, díky němuž se během přípravy projektu podaří eliminovat případné chyby a nedostatky. Projektová dokumentace tak bude přesnější,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Využívání metody BIM zatím není při plánování staveb v České republice zcela obvyklé; takto si vybudoval například své sídlo státní podnik Lesy České republiky a v Jablonci nad Nisou pomocí této metody vyrostlo obchodní centrum Central. V případě zakázky zadávané Libereckým krajem jde o pilotní projekt. „Od roku 2022 má být použití BIM pro nadlimitní veřejné zakázky na stavební práce financované z veřejných rozpočtů povinné. Chceme proto být na dobu, kdy se projekt depozitáře uskuteční, připraveni,“ upřesnil Miklík. „Využití metody BIM umožní lépe a transparentně kontrolovat samotný průběh stavby a minimalizovat dodatečné náklady. Ve výsledku jde o úsporu veřejných peněz.“

Příprava budování depozitáře představuje náročnou akci. Stavět se začne v závislosti na tom, kdy se podaří sehnat peníze. „Projektová dokumentace má vyjít na 10,5 milionu korun a samotná stavba na 200 milionů. Tak velký projekt by kraj jen ze svého rozpočtu financovat nedokázal, proto budeme chtít využít evropské dotace,“ doplnil Miklík.

Centrální depozitář, který by měl vzniknout na bývalých pozemcích společnosti Silnice LK na okraji Českého Dubu, nebude jen standardní stavba. Půjde o pasivní, nízkoenergetický objekt vybavený nejmodernější technikou, která pro skladování muzejních sbírek zabezpečí optimální podmínky. Budova pojme až stovky tisíc předmětů, na jejichž uložení jsou potřeba tisíce metrů čtverečních.

„Již máme hotový architektonický návrh. Jeho autorem je Společnost Adam Rujbr Architects. Hledali jsme architektonickou kancelář se zkušeností z projektování velkých pasivních staveb, ideálně právě depozitářů. Veřejné budovy musí být nyní stavěny nízkoenergeticky. Zkušenosti kanceláře v této oblasti nám dávají záruku kvalitního zpracování,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Konzultace s firmami, jejichž prostřednictvím si kraj coby zadavatel ověří, zda jsou jeho představy o projektu proveditelné, se uskuteční 23. března od 13 hodin v multimediálním sále ve třetím patře budovy Krajského úřadu Libereckého kraje. Zúčastní se jí společnosti Jakub Cigler architekti, Archcom, AED project, Casua a di5 architekti inženýři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…