Miklík (Piráti): Krajští radní schválili návrh rozpočtu na příští rok

18.11.2022 16:05

S bezmála pěti miliardami korun příjmů a výdajů může počítat Liberecký kraj ve svém rozpočtu na rok 2023. Je to o miliardu více než vloni.

Miklík (Piráti): Krajští radní schválili návrh rozpočtu na příští rok
Foto: Piráti
Popisek: Zbyněk Miklík

V návrhu rozpočtu, který na svém včerejším jednání schválili krajští radní, počítá kraj zejména s výdaji na dopravní obslužnost, financováním krajských organizací a s investicemi. Návrh rozpočtu na rok 2023 musí ještě schválit krajské zastupitelstvo, a to na svém listopadovém jednání. 

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

„Naším cílem je vyrovnaně a rozumně hospodařit. Aktuálně je inkaso sdílených daní za měsíce leden až říjen roku 2022 o 513 milionů korun vyšší, než jsme očekávali. Prioritou je zajistit provozní financování veřejných služeb, za které je kraj odpovědný, včetně předpokládaného pokrytí zvýšených nákladů. Jsem rád, že se nám dlouhodobě daří snižovat zadluženost kraje a odpovědně hospodařit. V rozpočtu pro rok 2023 počítáme s významnými investicemi, jakými jsou například výstavba Centra urgentní medicíny při Krajské nemocnici Liberec anebo kultivace dolního centra Liberce či projekty v oblasti školství a sociálních věcí,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Díky dobrému hospodaření může kraj na příští rok významně posílit zejména financování provozu příspěvkových organizací v souvislosti s očekávaným navýšením cen energií, a to včetně 130 milionů korun rezervy související například s navyšováním platů. Celkový objem prostředků pro příspěvkové organizace činí 1.835.690.000 korun. Pro rok 2023 byl rovněž navýšen objem prostředků na zajištění dopravní obslužnosti, a to o 361,7 milionu korun na více než miliardu.

V Dotačního fondu Libereckého kraje je na příští rok k dispozici přes 111 milionů korun. Celková bilance výdajů kraje pro rok 2023 je na úrovni 4.932.507.200 korun a koresponduje se zastupitelstvem schváleným střednědobým výhledem rozpočtu na období let 2023–2026.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie