Ministerstvo kultury: Do situace kolem Činoherního studia nebudeme nijak zasahovat

27.02.2014 6:40

Vyjádření Ministerstva kultury k jednáním s Činoherním studiem v Ústí nad Labem a vedením města.

Ministerstvo kultury: Do situace kolem Činoherního studia nebudeme nijak zasahovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

Dne 18. února 2014 se zástupci Ministerstva kultury setkali v Ústí nad Labem se členy Činoherního studia a následně také s vedením města, aby si vyslechli argumenty obou stran, týkající se problémů s financováním divadla.

Za Ministerstvo kultury se schůzek zúčastnil náměstek ministra kultury pan Miroslav Rovenský, ředitel Odboru umění, literatury a knihoven pan Milan Němeček a také poradce ministra pan Vladimír Franz.

Na jednání s magistrátem Ústí nad Labem byli zástupci ministerstva informováni o nabídce města na zajištění financování Činoherního studia ve výši 8 milionů korun (v případě, že se Činoherní studio přihlásí o grant) a také o tom, že by tato částka mohla být stejná po dobu dalších čtyř let. Město také informovalo o nabídce na bezplatný pronájem budovy Činohernímu studiu. Součástí návrhu města byla i možnost získat další 4 miliony, pokud by se divadlo rozhodlo připravit společné projekty se Severočeským divadlem.
(Ministerstvo kultury na této schůzce také uvedlo jako příklad možného způsobu dlouhodobého financování model, který se osvědčil v Klicperově divadle v Hradci Králové).

Náměstek ministra kultury pan Miroslav Rovenský označil nabídku města za vstřícné gesto a v tomto duchu o ní také informoval Činoherní studio. Ředitel divadla Vladimír Čepek přislíbil, že se divadlo bude nabídkou zabývat.

Ve středu 19. února uspořádal Institut umění – divadelní ústav v Praze kulatý stůl, na kterém pan Čepek panu Rovenskému oznámil, že se divadlo rozhodlo o grant nepožádat. O této skutečnosti informoval pan Rovenský dne 20. února primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a konstatoval, že je škoda, že se nikdo z vedení města kulatého stolu nezúčastnil. Náměstek ministra také při této příležitosti požádal pana Mandíka o shovívavost a velkorysost při řešení celé situace. O tomto rozhovoru a jeho obsahu informoval poté pan náměstek Rovenský pana ministra Hermana.

25. února 2014 zasedala správní rada Činoherního studia, Ministerstvo kultury se bude zajímat o výsledek zasedání, i nadále ale bude působit pouze jako nezaujatý zprostředkovatel kontaktu mezi oběma stranami a do situace nebude nijak zasahovat. Ministerstvo kultury se nepřiklání ani k jedné ze stran a na této své nestrannosti trvá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…