Ministr Arenberger: Elektronický recept s označením vysoce návyková látka

14.04.2021 22:02

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny dne 14. 4. 2021 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů

Ministr Arenberger: Elektronický recept s označením vysoce návyková látka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Petr Arenberger

Hezké odpoledne, vážené poslankyně, vážení poslanci, já se omlouvám. Dovolte mi, abych zde uvedl návrh novely zákona o návykových látkách. Jak jsem předeslal, už dříve bylo v rámci prvního čtení a při projednání návrhu zákona ve výboru pro zdravotnictví základními cíli předkládaného návrhu zakotvení předepisování a výdej léčivých přípravků s obsahem návykových látek na elektronický recept s označením vysoce návyková látka a zvýšení dostupnosti konopí pro léčebné použití pro pacienty v České republice.

Současná podoba zákona o návykových látkách dostatečně nereflektuje změny, související s přechodem na povinný elektronický recept ani nově zřízený lékový záznam. Návrh zákona tedy zavádí elektronický recept s označením "vysoce návyková látka", čímž dojde ke sjednocení způsobu preskripce všech léčivých přípravků.

Hlavním důvodem pro tuto změnu je využití výhod systému e-recept zejména snížením možnosti kontraindikace s jinými léčebnými přípravky a nadměrná preskripce těchto léčivých přípravků různými lékaři.

Navrhovaná právní úprava také stanoví pevné hranice v rámci předepisování a výdeje léčivých přípravků s obsahem návykových látek mezi zákonem o návykových látkách a zákonem o léčivech. Z tohoto důvodu je součástí návrhu související změna zákona o léčivech.

Dále návrh zákona za účelem zvýšení dostupnosti konopí pro léčebné použití a odstranění současných nedostatků právní úpravy zavádí nový systém licencí pěstování rostlin konopí pro léčebné použití. Státní ústav pro kontrolu léčiv již nebude vykupovat konopí pro léčebné použití od pěstitelů, čímž dojde k úspoře finančních prostředků a k zefektivnění distribuce konopí pro léčebné použití od pěstitelů k pacientům. Smyslem navrhované úpravy je umožnit soukromým subjektům pěstovat rostliny konopí pro léčebné použití, vyrobit z nich léčivou látku a tu distribuovat za stejných podmínek jako jakoukoliv jinou návykovou látku. To znamená, že distributoři budou moci takto vyrobené konopí pro léčebné použití vyvážet i do zahraničí a hledat nová odbytiště, což bude mít za následek zvýšení výroby. Vzhledem ke zvýšení výroby v České republice se očekává zvýšení konkurence s pozitivním dopadem na konečnou cenu léčivých přípravků s obsahem konopí pro léčebné použití pro české pacienty.

Návrh zákona byl projednán výborem pro zdravotnictví, který doporučil Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s předloženým návrhem zákona.

Dále byl návrh projednán se zemědělským výborem, který doporučil Poslanecké sněmovně schválit tento návrh ve znění zemědělským výborem schválených pozměňovacích návrhů. S navrženými pozměňovacími návrhy ale nemůžeme souhlasit. Předně je třeba uvést, že pozměňovací návrhy nebyly diskutovány s dotčenými resorty, což považujeme v oblasti omamných látek za stěžejní. Celá problematika pěstování, zpracování, využívání a dalšího nakládání s konopím jakožto návykovou látkou, jejíž zneužívání ve společnosti je značně rozšířeno, má základní dopady nejen v oblastech zemědělství nebo zdravotnictví, ale také v oblasti drogové kriminality, justice, celní správy a trestně správní politiky, bezpečnosti potravin, kosmetiky, a proto by se - jak se domníváme - měly veškeré návrhy, vedoucí tímto směrem, odborně a široce diskutovat.

Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, cílem návrhu je učinit další nezbytný krok v elektronizaci zdravotnictví a zvýšit dostupnost konopí pro léčebné použití pro české pacienty, a proto si dovoluji požádat vás o podporu tohoto návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…