Ministr Babiš: A zase jsem na talíři! Zavádíme věci, které tady nikdo nezaváděl

01.06.2016 16:15

Projev na 47. schůzi sněmovny 1. června 2016 k Vládnímu návrhu zákona o spotřebitelském úvěru:

Ministr Babiš: A zase jsem na talíři! Zavádíme věci, které tady nikdo nezaváděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

27. května 2015 jsem navštívil Zlín a navštívil jsem bývalý památník Tomáše Bati, o kterém mluvil pan poslanec Blažek. A zhrozil jsem se, že hlavně pravice nebyla schopna Tomáši Baťovi ten památník vlastně vystavět a dát do pořádku. Tak jsem se vrátil a domluvil jsem se s panem ministrem kultury Hermanem, sehnali jsme peníze, projekt je hotov a příští rok se začne stavět. A bude tam i to letadlo. Takže památník Tomáše Bati by měl být příští rok možná hotov, ale určitě se začne stavět. Takže pokud mluvíte o Baťovi, ano, měli bychom mu být vděční. Také jsem navštívil to kino, teď v pátek nebo v sobotu, největší kino v Evropě. Je zavřeno, je tam statický problém. Takže také budu dělat maximum pro to, aby to kino bylo zase dáno do pořádku. Takže já když jedu ven, do krajů, tak tam nerozdávám koblihy. Já jsem rozdával koblihy naposledy v Karlovarském kraji a od šesti ráno do sedmi ráno, potom jsem šel pracovat jako ministr financí.

Takže to je skvělé, že tady mluvíme o Baťovi. Příští rok bude 80. výročí knížky Jana Antonína Bati, který napsal: Budujeme stát pro 40 milionů. No škoda, že jste to nečetli v tom roce 1990, když jste začali budovat, jak se kdysi říkalo, kapitalismus nebo tržní ekonomiku. Mohli jste jít na stáž do Německa. On tam měl nakreslenou tu dálnici přes Zlín, protože tam bydlel, samozřejmě. Ale my ty dálnice ještě nemáme. Teď budeme otevírat v prosinci dálnici Praha - Ústí. 31 let ji stavíme, takže já zásadně odmítám, že bych já tady bránil v jednání Sněmovny. Byl jsem řádně omluven a není pravda, že jsou tady nějaké zmatky.

A také odmítám různé pomluvy, které tady odzněly na koaliční vládu. Naše vláda má výsledky. Dnes oznámíme výsledek rozpočtu k 31. květnu. Máme historicky největší přebytek - 22, 4 miliardy korun. Máme vybráno za pět měsíců o 23, 8 miliardy navíc z daní do veřejných rozpočtů v porovnání s minulým rokem. A pokud pan Laudát mluví o tom, prostřednictvím pana předsedajícího, co jsem tady udělal, tak já vám dám tuto brožuru. Tady je 57 stran mé práce za dva roky. Klidně si to přečtěte. To jsou konkrétní věci.

Takže vláda má výsledky a vybíráme víc daně a zavádíme věci, které tady nikdo nezaváděl. I zákon o spotřebitelských úvěrech. Zásadně odmítám různé pomluvy. My máme také snahu maximálně čerpat evropské fondy. My máme dneska na účtě - Ministerstvo financí, v ČNB 15, 7 miliardy korun zálohu na příští programové období. Dnes je na to porada. Myslím si, že všichni ministři dělají maximum pro to, abychom čerpali. Takže ty různé pomluvy, co zase odzněly. Pan poslanec Kalousek, že Agrofert - daně. Agrofert nekonsoliduje daně. Proto v soutěži se neumístil, protože konsolidace je později. To jen pro vysvětlení. Ale kdyby konsolidoval, tak by byl určitě na nejvyšších příčkách. I biopaliva - dneska už se neprodávají, protože máme nějakou situaci s ropou. Ano, příspěvek státu, že minimální. To jsou všechno pomluvy, které jsou tady opakované.

Myslel jsem si, že pan Laudát už na mě zapomněl, že převzal soutěž v kopání do Babiše v rámci TOP 09, jestli vyhrává Laudát nebo pan Kučera. Takže už na mě zapomněl. No tak, zase jsem na talíři, ale to je normální. Já to odmítám. A byl jsem řádně omluven. Výsledky jsou jasné a já rád panu Laudátovi tuto brožuru předám, aby věděl, co jsem tam udělal na Ministerstvu financí. A možná, že jsem toho udělal podstatně více, než váš šéf vašeho klubu za celého působení. Nevím, kolik tam byl. Sedm nebo devět let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…