Ministr Babiš: Centrální evidence účtů zajistí možnost odčerpání nelegálních prostředků

09.03.2016 22:35

Projev na 42. schůzi poslanecké sněmovny 9. března 2016 k návrhu zákona o centrální evidenci účtů:

Ministr Babiš: Centrální evidence účtů zajistí možnost odčerpání nelegálních prostředků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Vláda předložila jako tisk 718 návrh zákona o centrální evidenci účtů. Pod číslem 719 je pak návrh souvisejícího změnového zákona, který uvedu později jako bod č. 42.

Řízení centrálního registru, kde by bylo možné získat rychlou informaci, kde má právnická nebo fyzická osoba účet je pro činnost orgánů činných trestních řízení daňových orgánů dlouhodobě prosazovaným a dosud nerealizovatelným požadavkem. Přitom takové opatření má i podle zahraničních zkušeností potenciál významně zjednodušit a zrychlit jejich činnost a zvýšit schopnost zajistit a odčerpat nelegální prostředky, ať už se jedná o výnosy z trestné činnosti nebo z nesplněné daňové povinnosti. Má význam i v opatření proti financování terorismu, proto právě v současné době orgány EU jednají o zavedení povinnosti zřídit takové rejstříky ve všech členských státech.

Fungují již např. ve Francii, Itálii, Německu či Slovinsku. Návrh připravený Ministerstvem financí ve spolupráci s ČNB je minimalistický a vyvážený. Centrální evidence účtu podle něj obsahuje informace o čísle účtu a bance, či družstevní spořitelně, která je vede a identifikaci majitele účtu a případně disponentů. Žádost o informace s ní by měly jen ty orgány, které ze skutečně vážných důvodů potřebují takové informace velmi rychle a k jejich získání je opravňují příslušné nyní platné zvláštní zákony. Evidenci podle dohody s guvernérem povede za úhradu skutečných nákladů ČNB, která je pro úvěrové instituce i příslušné žadatele autoritou zajišťující dostatečnou záruku ochranných zpracovávaných informací. Toto řešení současně umožňuje minimalizaci nákladů na vybudování této evidence.

Návrh byl samozřejmě konzultován i s Úřadem na ochranu osobních údajů, a to jak z hlediska patřičného zabezpečení samotných údajů v něm obsažených, tak i uchovávání záznamů o vstupech pro následní kontrolu oprávněnosti. Z tohoto pohledu je hodnocen jako přínosný, neboť i informace o dotazech, např. orgánů činných trestních řízení se nebudou šířit jako dosud mezi všechny plošně dotazované úvěrové instituce.

Dovoluji si vás proto požádat o podporu tohoto návrhu zákona. O jeho postoupení do dalšího čtení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace