Ministr Babiš: Fakt tomu nerozumím

14.03.2017 18:01

Projev na 55. schůzi sněmovny 14. března 2017 k Návrhu poslanců Věry Kovářové, Leoše Hegera a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o daních z příjmů:

Ministr Babiš: Fakt tomu nerozumím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Vážené kolegyně, kolegové, mně je strašně líto, že paní poslankyně to stáhla. Ono to skutečně vypadá, že ty daňové úniky, které připravil váš předseda, že to nechcete změnit, že to nechcete opravit. Já určitě podporuji ten návrh na daňové zvýhodnění dárců krve a ten pozměňovací návrh byla možnost napravit to, co váš pan předseda pokazil v roce 2012. Ono to fakt vypadá, že vy nechcete, aby ti držitelé dluhopisy danili. Fakt tomu nerozumím.

Já jsem tady chtěl navrhnout to, co vlastně sám pan bývalý ministr financí přiznal, že pokazil v roce 2012, vlastně 2011, a potom si to uvědomil a tady vlastně v březnu 2012 jste o tom přece hlasovali. A já se ptám, proč nikdo nenavrhl zdanění těch dluhopisů emitovaných do 1. ledna 2013, proč pan Kalousek se zdržel a další, kteří to dneska kritizují. Fakt tomu nerozumím, vždyť jste to mohli napravit, všechny ty dluhopisy se mohly zdaňovat a bylo by po problémech a nebyla by nějaká permanentní kampaň za to, že někdo pokazil zákon a ještě se tím chlubil. A teď byla možnost, že to napravíte. To byla vlastně velice rychlá možnost, aby se to zdaňovalo od 1. ledna 2018. Takže je to škoda a samozřejmě já to budu navrhovat znova, protože si myslím, že je to správné a hlavně proto, aby se vidělo, kdo jak bude zase hlasovat, protože ti pokrytci, kteří to dneska kritizují, hlasovali proti zdanění. Dneska pan Kalousek, prostřednictvím pana předsedajícího, říká, že jsou nějaké daňové podvody. Já nevím, ten bod, co navrhl, k tomu se ještě dostanu. Teď byla příležitost, paní kolegyně. Mohli jsme to odhlasovat, nemá to nic společného s tím vaším - nic by to neohrozilo, to dojímavé vystoupení, že je to neetické a nevím co. Vždyť to nemá nic společného, mohli jsme to odhlasovat a mohli jsme ty dluhopisy, které všichni kritizují, přece zdanit. Vždyť to chceme, všichni to říkají, tak nechápu, proč ta změna.

Já bych se ještě vyjádřil k tomu vystoupení pana Kalouska. Já teď vlastně nevím, co to je zítra za bod, jestli jsou to daňové podvody kterého ministra financí? Pana Kalouska nebo kterého? Pan Kalousek je státní úředník od roku 1990 a z čeho žije pan bývalý ministr? Jeden novinář mi říkal, že vůbec ani nepoužíval platební kartu; když ho na to upozornil, tak... Já chápu, že ty tuny cashů, já nevím, kde to skladuje, jestli v Rakousku nebo ve Švýcarsku, ale pokud někdo je 27 let státní úředník a žije z daní daňových poplatníků a mě kritizuje, mě, který jsem zaplatil 350 mil. daní za posledních dvacet let a byl jsem první politik v této zemi, který ukázal daňové přiznání za posledních dvacet let, tak když to budete zítra projednávat, tak potom ukažte všichni, co tady budete diskutovat, daňové přiznání a ukažte, kolik jste zaplatili daní.

A moje firmy zaplatily za posledních deset let 23 miliard daní a odvodů. Tak nechť nám pan poslanec Kalousek ukáže svoje daňové přiznání. Kde vzal peníze na byt. Kde vlastně bydlí? Bere ještě náhrady? Nebo jak to vlastně má? Jaké má majetky. Já jsem to ukázal jako jediný, jako jediný politik od revoluce jsem to ukázal. Nevím, co se směje. Možná soláry, pane kolego Urbane, byste mohl ukázat. Nevím, jestli to máte na Kypru nebo kde. Zkuste taky ukázat vaše daňové přiznání.

Nejen když sem nastupujete a tváříte se, že ten systém díky lex Babiš jedna konečně noví poslanci budou ukazovat majetek. Když jsme sem nastupovali, 2014, tak všichni říkáte, že máte daňové přiznání, ale jaké? Jen za to období, co jsme tady. Ale předtím lidé nevědí, co máte. Je strašně zábavné, když úředník pan Kalousek, úředník 27 let, říká, že já dělám daňové podvody. Já jsem odvedl daně 350 milionů. Moje firmy 23 miliard a nechť tedy ukáže i pan Kalousek, jaký má majetek. Já nevím, kam nosili ty provize za gripeny ....., kde Hába (?) mu to skladuje, jestli v Rakousku nebo ve Švýcarsku. Kde to všechno má, co tady nakradl za ta léta. To by bylo zajímavé vědět. Proto by bylo dobré, kdyby -

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás požádám, pane vicepremiére, říkat o někom, že něco nakradl bez toho, že by byl odsouzen za předpokladu, že zde ten poslanec není. 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Pan Kalousek o mně říká, že dělám daňové podvody, pane předsedo. Já žádné daňové podvody nedělám. Tak jste ho měl upozornit, nechť neříká, že já mám daňové podvody. Měřte každému stejně. 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pouze pro pořádek říkám, že pan poslanec není v sále, ale jinak pokračujte. 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: To je jedno. Nechť přijde. Já jenom říkám, že to bude další šaškárna. Já tomu rozumím. Pan Kalousek udělal špatný zákon a všichni jste ho mohli opravit. Tady máte tu sjetinu, kdo jak hlasoval v březnu 2012. Že jste to neudělali? Teď byla další možnost, ale paní poslankyně Kovářová nechce, aby ti emitenti. Já nenavrhuji zdanění korunových dluhopisů, já navrhuji zdanění dluhopisů, které emitovaly firmy, s kterými jsou fyzické osoby propojeny. Nevím, co je na tom špatného. Ti další, kteří mají ty dluhopisy, vám to nedovolí, aby se to zdanilo? Fakt tomu nerozumím. Každému by se mělo měřit stejně, pokud váš šéf tady někoho obviňuje. Je to škoda. Mohli jsme to udělat a je mi to strašně líto. Když budete zítra projednávat ten bod, tak já budu strašně rád, když se další politici přidají a ukážou občanům za posledních dvacet let svoje daňové přiznání a majetky, jako jsem to udělal já. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…