Ministr Babiš: Největší lež je, že budeme sbírat informace o zákaznících

07.10.2015 19:45

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny 7. října 2015 k Vládnímu návrhu zákona o evidenci tržeb:

Ministr Babiš: Největší lež je, že budeme sbírat informace o zákaznících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš spěchá ze zasedacího sálu sněmovny

K daním. Máme vlastně tři možnosti - nedělat nic. Když daně v minulosti chyběly, tak se jednoduše zvýšily odvody zaměstnancům a úniky na DPH se nekontrolovaly. To si určitě pamatujete, protože je to za vámi. Druhá možnost je, že daňová správa může začít masivně kontrolovat všechny plátce. Ale většina z nich je poctivých, takže myslím, že jejich důkladné kontroly by byly jen ztrátou času pro daňovou správu a taky pro podnikatele. Proto jsme přišli s využíváním moderních technologií. Ta nesmyslná debata, kterou většina asi nepochopila, nebo nechce chápat, je, že mezi registrační pokladnou a elektronickou evidencí tržeb je rozdíl v technologii. Proto pravicové Švédsko navrhovalo registrační pokladny v roce 2007, nevím, jestli už byl na světě iPhone, a zavedly to v roce 2010. Rakousko zavádí poslední generace pokladen, ale tam to neprošlo politicky on-line. My přicházíme s novými moderními technologiemi. Je to jen jednorázový proces kontrolního hlášení. Potom podnikatelům dáme pokoj, protože kontrol bude podstatně méně a Finanční správa bude mít víc času na ty, kteří kradou.

Elektronická evidence tržeb - samozřejmě odpůrci se oprávněně obávají, že elektronická evidence tržeb zvýší daňový výnos a vyrovná podmínky pro všechny. Proto jsou tady stále dezinformace a lže se. Největší lež je samozřejmě, že budeme sbírat informace o zákaznících. To je nesmysl. Znovu opakuji. Rozdával jsem brožurky, že dostaneme jenom evidenci celkové tržby a DPH. A žádným způsobem EET neidentifikuje zákazníka, jak tady byla nějaká kampaň, že budeme vědět, kdo vypil kolik piv. Nesmysl. Dneska plátce DPH hlásí tržby každý měsíc finančnímu úřadu, hotovostní tržby zaznamenává každý den do účetnictví. O jakou informaci získá daňová správa navíc? Jedině rozpad denní tržby na jednotlivé anonymní částky. Ne informace o zákazníkovi, ale povinnost vystavit účtenku a možnost tuto účtenku zkontrolovat. To je to, co narovná podnikatelské prostředí. (Předsedající upozorňuje na čas.) Aby daně platili všichni, kteří je mají platit.

(...)

My se snažíme vybrat daně od všech, od těch velkých, tzn., díváme se na nadnárodní firmy, jak optimalizují daňové základy před tím, než si vezmou 250 - 300 mld. dividend, jestli náhodou nefakturují ze zahraničí management fee nebo velké úroky, nebo nějaké licence. Díváme se na transfer pricing. Děláme všechno najednou. A na ty karusely, kde jsou poslední data, že přicházíme o 3,2 mld. EURO, to je asi 85 mld. Kč, víc než náš deficit, tak ano. Před třemi týdny jsme tady zlikvidovali síť 120 bílých koní, kteří nás okradli o 4,5 mld. Dovezli jsme Kobru. Škoda, že jste ji před tím neměli, Kalousek tu Kobru. Kobra zasahovala 31krát, zadržela 2,5 mld.Kč a zabránila podvodům za 5,3 mld. Kč.

Co se týká karuselů, máme kontrolní hlášení. Když to zavedli Slováci, snížili (dvě slova nesrozumitelná) o 800 mil. EUR. Je to efektivní nástroj, a to, že byrokrat Bruselu, a to je zajímavé, včera přišel za mnou komisař Moscovici a říkal, jo dobře, konečně to budeme řešit. Když jsem s ním před tím chtěl mluvit, tak moc zájem neměl. Teď má zájem, protože jsou věci, kdy je potřeba souhlas všech, a to jsem právě včera využil, abychom konečně řešili revers charge, protože nevidím důvod, když komise řekla, tady máte 15 komodit na revers charge, to můžete, a zbytek se nás musíte ptát, tak já říkám ne, my si tady rozhodneme, česká vláda si rozhodne, jestli bude revers charge na nějakou komoditu, nebo ne. takže to děláme a uvidíme, jak to dopadne, protože samozřejmě mají na to různé názory.

A tak jsem se také rozhodl, že na to udělám odborný seminář ještě před zasedáním ECOFIN a pozvu všechny ministry Evropské unie a naše experty, abychom diskutovali odborně, jestli revers charge je problém, nebo není problém. Revers charge je totiž výhodný pro naše firmy. Tím, že budou platit DPH až poslední v řadě, tak se jim samozřejmě zlepší cash flow, podstatně se jim zlepší cash flow. A to si myslím, že děláme.

Toto přece projekt, jak vy jste to nazvali, že to je projekt proti živnostníkům. To je nesmysl. My děláme všechna opatření, myslím si, že jsme udělali projekt Praha, rozhodujeme dneska, kde je sídlo firmy, že už není Praha daňový ráj, a jenom, pane předsedo, vás informuji, že to děláme.

Tato debata, prosím vás, registrační pokladny a EET. V podstatě je v tom rozdíl v technologii a v informacích v čase. Pane Stanjuro prostřednictvím pana předsedajícího, já znovu zopakuji, že plátce DPH hlásí tržby každý měsíc finančnímu úřadu. Jednou za měsíc. A ty píše do účetnictví každý den. A otázka je, jestli na konci měsíce 2/3 tržeb zapomene. A když je bude hlásit každý den, tak je nezapomene, protože my je už budeme mít. A prosím vás, přestaňte už mluvit o tom, co se dá. Už jsem vám to říkal xkrát, chodil jsem tady s účtenkami, vypadá to, že je musím znovu přinést, abyste to viděli. Je to větší rozměr. Tady to mám v menším rozměru. Tady jsou ta data, nejsou tam žádné informace. Tvrdit, že se to dá zneužít, je absolutní lež a nesmysl.

Jak to budeme identifikovat? Samozřejmě máme analytiku, máme uzávěrky, máme databázi, a samozřejmě my to uvidíme online. Uvidíme, jestli v restauraci si fakturuje nebo nefakturuje online. Finanční správa na to bude mít tým lidí, kteří to budou sledovat a kontrolovat. Myslím si, že to je jasné a je to nejmodernější a nejekonomičtější systém hlídání tržeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.