Ministr Babiš: Největším problémem Evropské unie je rozdíl mezi slovy a činy

21.11.2015 7:29

Andrej Babiš vystoupil na kongresu ALDE v Budapešti

Ministr Babiš: Největším problémem Evropské unie je rozdíl mezi slovy a činy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Největším problémem Evropské unie je rozdíl mezi slovy a činy, prohlásil předseda hnutí ANO Andrej Babiš na kongresu evropské liberální strany ALDE v Budapešti.

S předsedou frakce ALDE v Evropském parlamentu Guyem Verhofstadtem se Andrej Babiš shodl, že Evropská unie musí na aktuální hrozby reagovat mnohem energičtěji než dosud.

„Dosud jsme o migrační krizi vedli nekonečné vnitřní spory zaměřené na nepodstatná opatření, ale migraci se nám zvládnout nepodařilo. Evropská komise už měla před několika týdny přijít s návrhy na ochranu vnějších hranic i s novou azylovou a imigrační politikou,“ řekl Andrej Babiš delegátům kongresu.

Evropská unie by se podle předsedy ANO měla například aktivně zapojit do organizace společné letecké a pozemní operace se Spojenými státy a Ruskem proti tzv. Islámskému státu v Sýrii, Iráku a Libyi.

Nedostatečná akceschopnost a neúnosně dlouhá prodleva mezi činy a slovy se podle Andreje Babiše projevuje i v otázkách jednotného vnitřního trhu, energetické unie, digitální ekonomiku či boje proti daňovým únikům.

„V září Evropské komise prohlásila, že členské státy musí zlepšit výběr daně z přidané hodnoty. S tím naprosto souhlasím. Bohužel už jsme však neslyšeli nic o tom, jak bychom toho měli dosáhnout,“ uvedl Andrej Babiš s tím, že se otázka přenesení daňové povinnosti při platbě DPH (tzv. reverse charge) dostane na program zasedání evropských ministrů financí až 18 měsíců poté, co o to požádal.

„Hnutí ANO je připraveno vyvinout dlouhodobé úsilí o prosazování hodnot ALDE v Evropě. Jsem přesvědčen, že se ALDE může stát pro Evropu skutečnou alternativou,“ uzavřel Andrej Babiš své vystoupení na kongresu.

36. kongres ALDE, který se koná v Budapešti od 19. do 21. listopadu, mimo jiné zvolí nového předsedu strany po odstoupivším Siru Grahamu Watsonovi.

Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) sdružuje 55 liberálních stran z 37 evropských zemí. Hnutí ANO je jejím členem od listopadu 2014 a čtyři čeští europoslanci zvolení na kandidátce hnutí ANO jsou členy frakce ALDE v Evropském parlamentu.

Hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).