Ministr Babiš: Největším problémem Evropské unie je rozdíl mezi slovy a činy

21.11.2015 7:29

Andrej Babiš vystoupil na kongresu ALDE v Budapešti

Ministr Babiš: Největším problémem Evropské unie je rozdíl mezi slovy a činy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Největším problémem Evropské unie je rozdíl mezi slovy a činy, prohlásil předseda hnutí ANO Andrej Babiš na kongresu evropské liberální strany ALDE v Budapešti.

S předsedou frakce ALDE v Evropském parlamentu Guyem Verhofstadtem se Andrej Babiš shodl, že Evropská unie musí na aktuální hrozby reagovat mnohem energičtěji než dosud.

„Dosud jsme o migrační krizi vedli nekonečné vnitřní spory zaměřené na nepodstatná opatření, ale migraci se nám zvládnout nepodařilo. Evropská komise už měla před několika týdny přijít s návrhy na ochranu vnějších hranic i s novou azylovou a imigrační politikou,“ řekl Andrej Babiš delegátům kongresu.

Evropská unie by se podle předsedy ANO měla například aktivně zapojit do organizace společné letecké a pozemní operace se Spojenými státy a Ruskem proti tzv. Islámskému státu v Sýrii, Iráku a Libyi.

Nedostatečná akceschopnost a neúnosně dlouhá prodleva mezi činy a slovy se podle Andreje Babiše projevuje i v otázkách jednotného vnitřního trhu, energetické unie, digitální ekonomiku či boje proti daňovým únikům.

„V září Evropské komise prohlásila, že členské státy musí zlepšit výběr daně z přidané hodnoty. S tím naprosto souhlasím. Bohužel už jsme však neslyšeli nic o tom, jak bychom toho měli dosáhnout,“ uvedl Andrej Babiš s tím, že se otázka přenesení daňové povinnosti při platbě DPH (tzv. reverse charge) dostane na program zasedání evropských ministrů financí až 18 měsíců poté, co o to požádal.

„Hnutí ANO je připraveno vyvinout dlouhodobé úsilí o prosazování hodnot ALDE v Evropě. Jsem přesvědčen, že se ALDE může stát pro Evropu skutečnou alternativou,“ uzavřel Andrej Babiš své vystoupení na kongresu.

36. kongres ALDE, který se koná v Budapešti od 19. do 21. listopadu, mimo jiné zvolí nového předsedu strany po odstoupivším Siru Grahamu Watsonovi.

Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) sdružuje 55 liberálních stran z 37 evropských zemí. Hnutí ANO je jejím členem od listopadu 2014 a čtyři čeští europoslanci zvolení na kandidátce hnutí ANO jsou členy frakce ALDE v Evropském parlamentu.

Hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…