Ministr Babiš: Proč jdou Bartošek a Šincl proti návrhům koalice?

17.10.2015 15:02

Nikdo mě nezloboval a Babiš je zbabělec, tvrdí místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Kdyby byl opravdu chlap, jak se snaží dokázat, tak by místo urážek přiznal, že jeho návrh je návrhem Asociace provozovatelů kursového sázení.

Ministr Babiš: Proč jdou Bartošek a Šincl proti návrhům koalice?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Návrh Asociace provozovatelů kursového sázení (APKURS) doputoval na ministerstvo financí 9. června letošního roku. Přišel s ním šéf asociace pan Marek Herman. S panem Hermanem jednal jak poslanec ANO Jan Volný, tak náměstek ministerstva financí nominovaný za KDU-ČSL Ondřej Závodský, který má záležitosti kolem hazardu na starosti.

Návrh asociace oba odmítli s tím, že by opět musel podléhat notifikaci Evropské komise, a zvýšení zdanění hazardu by tak nemohlo začít platit už od roku 2016. Navíc jeho návrh nebrzdí hazardní hraní a hlavně nijak neřeší patologické hraní.

Pan Bartošek to tak nevidí. Vzal kompletní návrh APKURS, přidal k němu tři své odstavce a tento "svůj" návrh poslal nejdříve jako samostatnou novelu a později i jako pozměňovací návrh k novele pana Volného. Jeho návrh dorazil do sněmovny 10. července.

To, zda návrh APKURS je totožný s návrhem pana Bartoška (odstavce, které pan Bartošek doplnil, jsou vyznačeny zeleně), může každý posoudit sám.

Pan Bartošek ovšem dnes tvrdí: Žádný jejich (asociace) materiál jsem nikdy neviděl, natož abych ho předkládal. Takže ta shoda obou návrhů je vlastně taková velká náhoda.

Co se týče hazardu, spočívala role Ladislava Šincla v jiné novele, která se zabývala omezením hracích automatů. Málokdo si už vzpomene, že jsme zde už na jaře 2014 měli (dnes navždy zaparkovaný) návrh poslance ANO Matěje Fichtnera.

Tato novela byla předložena do sněmovny 9. dubna 2014, vláda ji projednala 6. května 2014 a vrátila s připomínkami poslancům. Zároveň k této novele běžel notifikační proces u Evropské komise. Sněmovní organizační výbor určil zpravodajem této novely poslance Ladislava Šincla. Teprve on našel na novele řadu problémů a nedostatků a hrozil, že se Česko vystavuje řízení před Soudním dvorem Evropské unie.

Notifikační proces doběhl a místo řešení výhrad Evropské komise bylo projednávání novely na návrh poslance Šincla, který jako zpravodaj přednesl na rozpočtovém výboru 9. září 2014, přerušena. Podrobně celý proces popsal předkladatel zákona Matěj Fichtner ZDE.

Jistě si všichni vzpomeneme, že metodu "lobbistické skupiny napište mi zákon, já ho odnesu do parlamentu" využil pan Šincl při předkládání novely zákona o pojišťovnictví. Podle některých médií za něj jeho pozměňovací návrh psaly pojišťovny tak, aby jim šel na ruku. Po přestřelce v koalici musely být zaparkovány jak vládou schválená novela ministerstva financí, tak pozměňovací návrh pana Šincla.

Pokud jsem o obou pánech řekl, že podlehli lobby, tak na těch slovech trvám. Lobbing ještě nemusí znamenat korupci, jenom nechápu, proč jdou oba koaliční poslanci tak vehementně proti návrhům, které projednala koaliční rada, vláda a které procházejí řádným legislativním procesem.

Andrej Babiš

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…