Ministr Babiš: Stát není firma, ale já tak ministerstvo financí řídím, a proto funguje dobře

06.04.2016 12:58

Projev na 21. schůzi Senátu 6. 4. 2016 k zákonu o rozpočtových pravidlech, jehož novelu předložil - reakce na kritiku ze strany některých senátorů:

Ministr Babiš: Stát není firma, ale já tak ministerstvo financí řídím, a proto funguje dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Já myslím, že tady jde u některých senátorů o nepochopení, jak funguje stát, a vůbec o nepochopení toho projektu. Tady nikdo ty peníze přece nechce ukládat. Tady jde o zřízení účtů u firem, stát není firma, ale já ministerstvo financí řídím jako firmu, a proto funguje dobře. Je škoda, že stát není firma, hlavně rodinná firma, my bychom potřebovali, aby stát byl rodinná firma, která tahá za jeden konec a funguje v týmu.

Prosím vás, ty obce a kraje, z čeho žijí? Já nevím, to snad víte, ne, že žijí z daní? RUD přece řešíme teď. A z různých... Z hazardu! Teď navrhuji vlastně, aby od roku 2018 se nám zvýšilo RUD – a ty odvody z hazardu, aby obce nedostávaly, ale dostaly o to vyšší RUD, aby ty peníze na sport šly všechny z toho hazardu postupně.

Tady jde o nepochopení. Nikdo je nebude ukládat, ty peníze. Zůstatky zdravotních pojišťoven ke konci ledna byly 19 miliard. 19 miliard! V komerčních bankách. A my nejsme tady za státní finance. My nabízíme těm zdravotním pojišťovnám... Byla debata velká v parlamentu, absolutní nepochopení, nemá to nic společného se zdravotní péčí. Vůbec nic! Místo účtu v Komerční bance bude účet u České národní, a ta zdravotní pojišťovna si bude s tím účtem dělat, co chce. V rámci cash poolingu, když tam bude zůstatek 19 miliard, tak ano, my to můžeme v rámci státu využít. Co je na tom špatného, že ČR, to není u ministra financí, ale že ČR bude mít ještě lepší rating a ještě lepší pověst a bude ještě víc nejméně zadlužena v Evropě? Dneska jsme absolutně někde mezi prvními pěti zeměmi nezadluženými.

Tady paní senátorka Wagnerová mluví o vysokých školách. Vysoké školy tam vůbec nejsou, ani vědecké instituce. Mluvíme o zdravotních pojišťovnách. Vysoké školy tam nejsou. Koho jsou to peníze? Když posloucháte teď debatu odborů a různých svazů, které by měly být nezávislé, se politizují a říkají: Chceme víc peněz do zdravotnictví! A z čeho? Státní pojištěnce! Nikdo neslyší na OECD a na Světovou zdravotnickou organizaci, kolik je rezerv v našem zdravotnictví. A kolik stát platí za státní pojištěnce? No, 65 miliard ročně. Jsou to peníze nás všech, tak já nevím, my si to tam nedáváme do kapsy. Ten stát musí platit to, co občané potřebují. Policii, vojsko, hasiče. Postavili jsme od nástupu naší vlády novou kapacitu škol kolem Prahy pro 10 tisíc žáků a ten program funguje dál. Chtěli jsme samozřejmě, aby tyto peníze nám pomohly z hlediska cash flow státu, v holdingových firmách je to normální, když nějaká firma má peníze na účtě, druhá nemá, tak si to vybartrují a neplatí ty úroky.

Ta výhoda, která je, a děkuji za podporu panu Kuberovi v první části, že ta ČNB nemůže zbankrotovat. My říkáme teď: Dejte si peníze do ČNB na účty. A neukládejte je, dělejte si s nimi, co chcete. Budeme mít jenom místo Komerční banky účet v České národní bance. My nebudeme chtít od vás žádné poplatky, ale zároveň nebudete mít úrok, ale to je možná pozitivní, protože žijeme v divném světě, kde si půjčujeme peníze jako stát a ještě nám za to dávají úroky. Takže jediný rozdíl je v tom, že ten finanční ředitel zdravotní pojišťovny nedostane pozvánku na vánoční večírek té Komerční banky. ČNB vánoční večírky nedělá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.