Ministr Babiš: Strašení živnostníků kvůli EET? Lež s krátkýma nohama

13.03.2016 21:16

Reakce ministra financí na článek „Povinných účtenek se bojí malí živnostníci“ (Zdroj: rychnovsky.denik.cz | Datum: 16.2.2016 | Rubrika: Moje Rychnovsko | Autor: Stanislava Rohrová):

Ministr Babiš: Strašení živnostníků kvůli EET? Lež s krátkýma nohama
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Během posledního půl roku dokázala média s velkým přičiněním pravicové opozice udělat z malých živnostníků úplné mučedníky. Rychnovský deník ve svém článku z 16. února se zaváděním EET rovnou pohřbil většinu malých živnostníků. Chudáci rychnovští živnostníci! Nemohu jinak než se opět pokusit tyto absurdní katastrofické mediální scénáře vyvrátit.

Tvrdit, že zavedením EET můj malý podnik zanikne, je stejné jako říkat, že budu-li řádně platit daně, zbankrotuji. Napadá mě otázka: Je správné, aby si říkal podnikatel někdo, kdo je schopen podnikat jen na černo? Všichni chceme kvalitní školství, zdravotnictví, chceme se cítit bezpečně, jezdit po kvalitních silnicích, proto je správné daně platit. Proto také zavádíme mechanismus, který zabrání jejich krácení a navíc narovná podmínky pro podnikání. Žádná šikana malých živnostníků, žádná nebo jen minimální administrativa navíc.

Rychnovský deník své argumenty založil na vysokých pořizovacích nákladech technického vybavení, které prý běžného živnostníka doslova zlikvidují. Oslovený podnikatel je dokonce suverénně vyčíslil na šedesát tisíc korun! Naprosté hausnumero. To je stejné jako říct, že cena vysavače je 60 tisíc, protože za tolik mi ho nabízel prodavač na pochybném poznávacím zájezdu spojeném s předváděcí akcí. My přitom z odborných konferencí a diskuzí, kde se zástupci Ministerstva financí setkávají s veřejností a kterých se účastní i dodavatelé zařízení, máme informace, že čeští dodavatelé rozhodně budou nabízet řešení za méně než 5000,- Kč. Konkurence totiž, stejně jako v zahraničí, potlačí ceny jednotlivých řešení dolů. To je výhoda otevřeného řešení, kdy si podnikatel – na rozdíl od registračních pokladen - svobodně vybere pro něj nejvýhodnější zařízení.

A mnoho z nich ho už vlastní. Vystačí si totiž se svým tabletem, chytrým telefonem, nebo obohatí svou stávající pokladu o potřebný – a samozřejmě otevřený - software. Malým podnikatelům navíc dáme mimořádnou slevu na dani ve výši 5 000 korun a k tomu si ještě uplatní vynaložené náklady v základu daně. Kromě nákladů na připojení k internetu ve výši cca 200 – 300 korun tak podnikatelům nevzniknou žádné další měsíční náklady. Doufám, že oslovený podnikatel pracující v gastronomii nikomu 60 tisíc za zařízení schopné odeslat jednoduchou datovou větu na server finanční správy nezaplatil a pouze se z nějakého důvodu rozhodl živnostníky postrašit.

Obzvlášť oblíbenou cílovou skupinou strašení a polopravd jsou stánkaři na farmářských trzích. Podle deníku se musí připravit na zdlouhavé markování tržby, dlouhé fronty a dokonce na přijímání nových zaměstnanců. Důvod, proč by tomu tak mělo být, ale chybí. Zaevidování tržby proběhne okamžitě, celá transakce nebude trvat déle než platba kartou. Podle zkušeností ze zahraničí je například průměrná doba odezvy cca 0,3 vteřiny. V případě výpadku spojení, kdy podnikatel neobdrží do několik vteřin unikátní kód, vytiskne pokladní zařízení účtenku bez něj a opatří ji zjednodušeným elektronickým podpisem. Data pak budou automaticky odeslána na Finanční správu do 48 hodin po zaevidování, a to dávkou. Nehrozí tedy ani tvorba front z důvodu případného výpadku internetu. Vše funguje automaticky a zcela přirozeně.

Ano, elektronická evidence tržeb je nejvýznamnější daňovou změnou v naší novodobé historii, která s sebou přináší přirozený strach z neznámého. Mrzí mě ale strašení našich podnikatelů nesmyslnými či hloupými argumenty. Není to fér. Stejně jako neplatit daně. Ale hezky to do sebe zapadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.