Ministr Balaš: Velmi si vážím trvalé spolupráce s našimi kolegy na Ukrajině

28.11.2022 15:02 | Tisková zpráva

V Bruselu se dnes uskutečnilo jednání Rady pro vzdělávání, kterému předsedal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš.

Ministr Balaš: Velmi si vážím trvalé spolupráce s našimi kolegy na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš

Ministři se při politické diskuzi zaměřili na téma schopnosti evropských vzdělávacích systémů reagovat na krizové situace, jakou je například současná ruská agrese vůči Ukrajině. Dále ministři sedmadvacítky přijali dva dokumenty, a to Závěry Rady o podpoře well-beingu v digitálním vzdělávání, které připravilo české předsednictví Rady EU, a Doporučení Rady k iniciativě Cesty ke školnímu úspěchu.

V úvodu jednání byly ministry přijaty Závěry Rady o podpoře well-beingu v digitálním vzdělávání. Ty se zaměřují na otázky podpory digitálních dovedností žáků a učitelů, vhodné nastavení využívání digitálních nástrojů pří výuce nebo podporu duševního zdraví. Cílem závěrů je zdůraznit potřebu rozvoje digitalizace nad rámec zajištění infrastruktury a dovedností, na které se členské státy a instituce EU soustředili od pandemie covid-19.

Následně bylo přijato Doporučení Rady k iniciativě Cesty ke školnímu úspěchu, které představuje klíčový dokument Evropského prostoru vzdělávání. Jeho cílem je posílení vzdělávacích výsledků v oblasti základních dovedností a snížení počtu žáků, kteří předčasně ukončují školní docházku. „Úspěch“ ve školním prostředí je spojován s důrazem na motivaci, osobní a sociálně-emocionální rozvoj a well-being žáků.

V politické rozpravě ministři členských států EU diskutovali o Evropském prostoru vzdělávání, vznikajícím prostoru posílené spolupráce ve vzdělávání v rámci EU. Diskutovány byly možnosti posílení jeho odolnosti a nástroje pro rychlejší a efektivnější zvládání neočekávaných vlivů. Tím je třeba aktuální ruská agrese na Ukrajině, která vyhnala do EU milióny uprchlíků, z nichž téměř polovinu tvoří děti školního věku.

Diskuzi zahájil formou videonahrávky ukrajinský ministr vzdělávání a vědy Serhiy Shkarlet, který poděkoval ministrům za zásadní spolupráci a podporu. Popsal aktuální stav na Ukrajině, kde je kvůli ruskému barbarismu o hladu a bez tepla mnoho ukrajinských žáků a dětí. Krátce také zdůraznil, že Ukrajina podporuje dočasné začlenění ukrajinských dětí do vzdělávacích systémů zemí EU a opětovně poděkoval za hledání způsobů podpory vzdělávání ukrajinských dětí.

„Jsme upřímně vděčni všem zemím EU za neústupnou podporu Ukrajiny, a také za všechny opatření přijatá na pomoc dočasně vysídleným dětem, studentům, učitelům a vědeckým pracovníkům. Stejně tak jako všem ostatním občanům Ukrajiny, kteří museli uprchnout do zahraničí kvůli kruté invazi Ruské federace na území Ukrajiny. Velmi si vážím otevřenosti, spolupráce a podpory zemí EU. Chtěl bych zdůraznit důležitost podpory EU ve výši 100 milionů EURO na obnovení škol na Ukrajině, které byly zničené v důsledku a cílením na nevojenské cíle ruské vojenské agrese. V současné době bylo bombardováním a ostřelováním zasaženo 2 767 vzdělávacích institucí. 337 z nich je zcela zničeno,“ sdělil svým protějškům ukrajinský ministr.

Přítomní ministři vyjádřili solidaritu s Ukrajinou a přislíbili další úsilí na podporu žáků a studentů prchajících z Ukrajiny ze strany členských států a Evropské komise. Následná neformální obědová diskuse byla věnována tématu podpory ukrajinského vzdělávacího systému v době jeho obnovy.

„Velmi si Vážím trvalé spolupráce s našimi kolegy na Ukrajině. Jen díky ní a pravidelné komunikaci můžeme být schopni reagovat na stále se měnící situaci tak, abychom poskytli co nejlepší vzdělání jak dětem v zemích EU, tak nově příchozím dětem z Ukrajiny. Věřím, že situace se brzy změní a dnes diskutovaná východiska pro obnovu ukrajinského vzdělávacího systému a další spolupráci se zeměmi EU budeme moci proměnit ve skutečnost,“ uvedl ministr Balaš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…